Nem tudta megmondani a Fidesz, mit akar Orbán

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az utóbbi napokban több fórumon is kijelentette, hogy a közeljövőben adó-, foglalkoztatási, fejlesztéspolitikai és kormányzati reformot kell végrehajtani. Azt viszont a jelek szerint még a Fidesz sem tudja, hogy mik Orbán konkrét elképzelései.
Vágólapra másolva!

Először október 18-án, a Magyar Tudományos Akadémián, a nemzeti csúcs rendezvényén, majd 20-án nagykövetekkel ebédelve közölte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hogy pártja milyen kiutat lát a gazdasági válságból. Orbán szerint négy reformra van szükség, azon belül is elsősorban adócsökkentés és politikai változás kell. Az adócsökkentésről csak annyit mondott az MTA-n: mivel vezetési válság okozza, oldják meg azok, akik kormányoznak, vagyis a szocialisták.

A Fidesz elnöke leginkább a politikai és kormányzati reform kérdését fejtette ki: szerinte kisebb parlamentre, a bürokrácia és a korrupció visszaszorítására van szükség, bár konkrét javaslatokat ezek megvalósítására sem tett. Orbán a nemzeti csúcson úgy fogalmazott: az adminisztratív terhek csökkentésével és a bürokrácia visszaszorításával elemzők szerint 7 százalékos növekedést lehetne elérni.

A foglalkoztatás és fejlesztéspolitika terén csupán annyi hangzott el, hogy a Fidesz átcsoportosítaná az EU-pénzeket, hogy azok 30 százalékát kis- és középvállalkozások létrehozására fordítsák.

Orbán korábban felvetette a kamatcsökkentés ötletét is. Nyakó István, az MSZP szóvivője kijelentette, pártja ellenzi az ötletet; szerinte a meghatározó gazdasági szereplők, a vállalkozások képviselői közül mindenki érti és elfogadja, hogy a mostani helyzetben nincs lehetőség az adók csökkentésére.

Az [origo] megkereste a Fidesz szóvivőjét azzal, fejtsék ki részletesen, milyen elképzelései vannak Orbán Viktornak, illetve a Fidesznek a reformpontokkal kapcsolatban. Először elküldték Orbán beszédét írásban, majd a részleteket firtató hétfői levelünkre nem válaszoltak.