Magyar őrző-védők vigyáznak a fenyegetett rajkai szlovákra

Vágólapra másolva!
Ingyen védelmet ajánlott fel egy magyar őrző-védő szolgálat egy Rajkán élő szlovák családnak, mivel magyar szélsőségesek fenyegették meg őket - írja a pozsonyi SME. A családfőt azzal vádolják, hogy ráköpött a rajkai határátkelőnél féloldalas útlezárással tiltakozókra, de ő tagadja ezt. A szlovák lap szerint a háttérben az húzódhat meg, hogy a férfi ingatlanközvetítő és rajkai házakat ad el szlovákoknak.
Vágólapra másolva!

Ingyenesen ajánlotta fel szolgálatait egy magyar őrző-védő szolgálat egy rajkai szlovák családnak, mert a határ menti településen még a hét elején a forgalomlassításban részt vevő magyar szélsőségesek megfenyegették - írja a pozsonyi SME. A Rajkán élő Igor Heriban a szlovák liberális lap szerint az előző éjszakát már a magyar cég oltalma alatt töltötte, ugyanis a kuruc.info egyik szerzője megfenyegette őt, azt állítva, hogy kocsija ablakából hétfőn a magyar tüntetők felé köpött.

"Ez nem igaz, csak kitalálták" - mondta a lapnak a megfenyegetett szlovák férfi, akinek a pontos lakcímét, illetve házának és autójának fotóját is feltették a szélsőséges honlapra. "Nem magamat féltem, hanem a családomat" - mondta Heriban. A SME úgy tudja, hogy a férfi - miután értesült a kuruc.info közléséről - a mosonmagyaróvári rendőrséghez fordult, ahol azzal vették fel a panaszát, hogy ügyével foglalkozni fognak.

A lap szerint a fenyegetés hátterében többféle ok is állhat. Egyrészt ingatlanügynökként rajkai házakat ad el szlovákoknak, amiből milliomos lett, és egyetlen szót sem tud magyarul. Lehet, hogy a köpködés vádját azok akarják a nyakába varrni, akik szerint "kiárusítja Magyarországot", ahol állítólag valamiféle szlovák egylet megalakításával is próbálkozik - írja a SME.

A pozsonyi lap szerint Rajkán már 800 szlovák él, akik közül a rajka.eu portálon már több mint százan mondtak véleményt, hogy milyen érzéseik vannak a magyarországi történésekkel kapcsolatosan. A 105 ember közül 32 azt írta, hogy fél, 26 válaszadót a kialakult helyzet nem zavar, 22 nem tud választ adni, 21 pedig már megbánta, hogy Rajkán telepedett le. "Én azonban nem bánom, hogy ideköltöztem, és sosem térnék vissza Szlovákiába, mert reményeim szerint jobb idők is jönnek" - mondta Igor Heriban a SME-nek.