Vágólapra másolva!
Saját bevallása szerint irritálja a hatalom, azért szeret vezetni, mert néha célba ér, kapott díjat kiváló munkáért, és egy jogszociológus szerint alapvetően macsó szervezetben juthat a csúcsra nőként. Sólyom László államfő a Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelölte a főbírói posztra, amit nem töltött még be nő.
Vágólapra másolva!

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének Sólyom László köztársasági elnök - közölte az MTI. Az államfő csütörtökön a Sándor-palotában mutatja be új jelöltjét a parlamenti frakciók vezetőinek. Megválasztása esetén Havasiné lenne az első nő a legfőbb bírói poszton Magyarországon.

Jó döntést hozott a köztársasági elnök, mert a bírói szervezet legnagyobb baja a megyei elnökök túlhatalma, mire ő egy ítélőtáblai vezetőt jelölt - mondta az [origo]-nak Fleck Zoltán jogszociológus, aki dicsérte, hogy az államfő választása egy nőre esett. "Hiába több jelenleg a női bíró, macsó szervezetről van szó, amelynek jót fog tenni, ha egy nő irányítja." Fleck szerint szimbolikus jelentősége lenne, ha az egyik hatalmi ág élére egy nő kerülne, "hiszen a főbíró mindig megtestesíti az egész bíráskodási rendszert".

Havasiné Orbán Máriával szemben egyetlen olyan kifogás sem állja meg a helyét, amelyet Sólyom korábbi jelöltje, Baka András ellen felhoztak - mondta Fleck. Baka megválasztását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) nem is támogatta. "Rá nem mondhatják, hogy kívülről hozzák, jelentős igazgatási tapasztalata van, volt megyei elnök, sőt, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak is volt tagja, vagyis az egész rendszert ismeri" - mondta.

Fleck szerint Havasiné Orbán Mária így pontosan tisztában lehet azzal, hogy milyen feszültségek vannak a bírósági szervezeten belül, és ezért nyitott lehet a reformokra. "Ugyanakkor nehéz dolga lesz, mert óriási feladat vár rá, amit csak akkor tud keresztülvinni, ha meg tudja győzni a bírói kart arról, hogy komoly változásokra van szükség, és ehhez meg tudja nyerni a jogalkotást is" - mondta Fleck.

A bíróságok honlapján olvasható életrajz szerint Havasiné a Pécsi Tudományegyetem végzett 1976-ban, majd a Győri Járásbíróságon dolgozott fogalmazóként. A bírói kinevezését 1979 februárjában kapta meg. 1987 novemberében a megyei bíróság polgári fellebbviteli tanácsának előadó bírója lett, majd 1992. március 1-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki. 1997-ben újabb öt évre megerősítették posztján. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július 1-jével nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének.

Havasi több díj és kitüntenetés birtokosa - írja az MTI a bíróságok honlapján látható életrajz alapján. 1987-ben Kiváló Munkáért kitüntetést kapott. Az osztrák-magyar bíróságok szakmai kapcsolatának kialakítása és működtetése elismeréseként a Burgenlandi Tartományi Főnök "Komtur Keresztet" adományozott neki 1995-ben. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2002-ben a Juhász Andor-díj arany fokozatával tüntette ki Havasit. 2003 októberében Győr város Deák Ferenc Jubileumi Ezüst Emlékérmet adott a bírónőnek a jogászképzés terén végzett munkájáért.

"Haladok és (néha) célhoz érek"

Havasiné Orbán Mária 2008 októberéig naplót vezetett a Kisalföld internetes oldalán. Egyik bejegyzésében a biciklizéshez hasonlította a vezetői poszt betöltését. "Egyszóval a bringa jellemformáló. Természetesen nem - vagy nem csak - ezért járok megszállottan biciklizni, hanem mert élvezem. A bringa üléséhez hasonló az a vezetői szék is, amiben ülök. Az is nagyon kényelmetlen tud lenni, annak is jellemformáló ereje van, de azt azért sokkal kevésbé élvezem. Érdekes, itt is ugyanaz kárpótol: látok, haladok és (néha) célhoz érek" - írta blogjában idén júliusban.

A hatalom kérdésével is foglalkozott a bírónő az internetes naplójában. "Elgondolkodtat megint, hogy a hatalom milyen irritáló. Engem is irritál. Csakhogy én már tudom, hogy a hatalom ára a felelősség" - olvasható egy szintén idén júliusi bejegyzésben.

Többször írt környezetvédelmi témában is a blogjában. Erdélyi utazásáról szóló beszámolójában kitért arra, hogy pillepalackok és felhalmozott szeméthegyek csúfították el a tájat, egy másik bejegyzésének pedig A gólyákért címet adta.

Sólyom ezúttal sem egyeztetett

Sólyomnak azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés idén május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit előzőleg az OIT sem támogatott, bár az öt táblaelnök - köztük Havasiné Orbán Mária - egységesen kiállt a főbírójelölt személye mellett. A parlamenti szavazáson az MSZP, az SZDSZ és az MDF nem támogatta Baka András megválasztását, a Fidesz és a KDNP igen.

A Legfelsőbb Bíróság előző elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 24-én járt le, azóta Kaposvári Bertalan elnökhelyettes irányítja a bíróságokat. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg. Sólyom - ahogy korábban mindig - ezúttal sem egyeztetett a jelölt személyéről a pártokkal.

Óriási ügyhátralék, lassú bíráskodás

Lomnici Zoltán idején egyre több kritika érte a bíróságok működését annak lassúsága, nehézkessége miatt, ami mára jelentős ügyhátralékhoz vezetett. Elemzők, szakpolitikusok és bírók szerint az alapvető gond az 1997 óta működő jelenlegi struktúrával van, mert túl nagy hatalmat biztosítanak a megyei bírósági elnököknek, ők dönthetnek a legtöbb bírósági, igazgatási kérdésben. Felettes szervük elvileg az OIT lenne, amelyben azonban szintén a megyei elnökök szava dönt, hiszen többségében belőlük áll a tanács.

A jogszabályok értelmében ugyanis az OIT 15 tagjából tíz bíró - a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint 9 választott bírósági vezető, akik közül hatan megyei elnökök -, és csak öt, nem bírósági berkekből érkező tagja van: két parlamenti képviselő, az igazságügyi és rendészeti miniszter, az ügyvédi kamara elnöke és a legfőbb ügyész. Ezért hiába merült fel több esetben a változtatás szükségessége, a tényleges irányítás, a pénzek és a bírói státusok elosztása a megyei elnökök kezében van, és elvileg a bírósági eljárások miatti panasztétel is hozzájuk fut be.