Nem veszélyes a melamin a Nestlé kávéfehérítőjében

Vágólapra másolva!
Határérték alatti, azaz átlagos a melamintartalma a Magyarországon kapható Coffee Mate nevű kávéfehérítőnek - közölte Süth Miklós. Az országos főállatorvos szerint a gyártó Nestlé - amelynek saját mérése még határérték feletti adatot mutatott - maga dönt a hatósági zár alá vett 5,5 tonna kávéfehérítő sorsáról.
Vágólapra másolva!

A hatósági ellenőrző vizsgálatok is határérték alatti átlagos melaminszennyezést mutattak ki a Nestlé Coffee Mate elnevezésű kávéfehérítőjében - közölte Süth Miklós szakállamtitkár, országos főállatorvos. A hatósági vizsgálatot azután végezték el, hogy a terméket a cég Magyarországon bevizsgáltatta, és az általuk adott mintában határérték feletti mennyiségben találtak melamint.

A hét elején a termékből a hatóság 15 mintán végzett ellenőrző vizsgálatot. Megállapították, hogy a megvizsgált áruban az átlagos melaminszennyezés mértéke nem éri el a határértéket. A vizsgálati eredmények ismeretében a Nestlé dönt a hatósági zár alá vett 5,5 tonna kávéfehérítő sorsáról.

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos elmondta, hogy a hatósági vizsgálatok eredményét várhatóan csütörtökön délután kapja meg. Ezt követően rendelheti el a hatósági zár feloldását a gyáli raktárban. Egyben közölte azt is: felhívja a Nestlé figyelmét arra, hogy a termék gyártási folyamatát vizsgálják felül, mert a vizsgálatok szerint az áru nem homogén, nagy szórást mutatott. Így a gyártó felelőssége, hogy a zárolás feloldását követően forgalomba hozza-e áruját.

A Nestlé az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint örömmel vette tudomásul, hogy Coffee Mate termékét a hatóságok biztonságosnak nyilvánították. Emlékeztetnek arra, hogy a cég maga is bevizsgáltatta ugyanezt a terméket. Három különböző, nemzetközi, ISO-szabvány szerint akkreditált, nagy tapasztalatokkal rendelkező laboratórium egybehangzó véleménye szerint a termék nem tartalmaz kimutatható mennyiségű melamint.

Mivel az eredmények eltérőek, a Nestlé keresi a módját annak, hogy erről egyeztetni tudjon a hatóságokkal. A közlemény szerint a Nestlé bizonyos abban, hogy termékei nem tartalmaznak melaminnal hamisított tejet és valamennyi terméke biztonságosan fogyasztható. A cég szerint általánosságban elmondható, hogy a melamin az élelmiszerláncban minimális mennyiségben mindenhol megtalálható anyag, mely ilyen alacsony mennyiségben nem jelent veszélyt a fogyasztókra.