Kóstolgatja egymást az SZDSZ és az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP nyitottságot vár az SZDSZ-től, és a gazdaság fékezésétől fél, a szabad demokraták szerint viszont hiába fitogtatja erejét az MSZP, ha a parlamentben nincs többsége. A két párt a héten tárgyal az együttműködésről, bár egészen mást akarnak.
Vágólapra másolva!

Hiába van teljes egység az MSZP-n belül, ha a parlamentben nem tud ebből többséget kovácsolni - mondta Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden reggel azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc összehívta a szocialista párt rendkívüli kongresszusát. Mint mondta, a miniszterelnök könnyen el tudja érni, hogy az MSZP felsorakozzon mögötte.

Arra a kérdésre, hogy biztos-e abban, hogy az SZDSZ valamennyi képviselője együtt fog szavazni a parlamentben, Gulyás József úgy válaszolt, az SZDSZ ilyen döntéseknél mindig egységesen tudott szavazni, és szerinte ez most is így lesz.

Gulyás József kijelentette, nem tud arról, van-e olyan megállapodás az SZDSZ-ben, amelyről a Magyar Nemzet ír. A lap szerint Fodor Gábor SZDSZ-elnök és Kóka János frakcióvezető megegyezése értelmében Kóka követi a pártvezetés döntéseit, cserébe viszont frakcióvezető maradhat. Hozzátette:, "ha ilyen belső egyeztetési folyamatok vannak, azért arról tud az ember".

Az SZDSZ Kóka János vezetésével jött ki a koalícióból, "szerintem egy kicsit gyorsan és lendületből" - fogalmazott. Szerinte ott kellett volna több kérdést feltenniük maguknak, illetve mindazoknak, akik most azt mondják, hogy a döntésnek más típusú következménye is lehet, mint amivel ők akkor számoltak.

Lendvai nyitott az SZDSZ-szel tárgyalni

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője ugyancsak a kedd reggeli adásban jelentette ki, ha nem sikerül megegyezni az SZDSZ-szel, akkor külső támogatást kell szerezni és ezen keresztül parlamenti szavazatokat a költségvetés megszavazásához. Ha az SZDSZ az új helyzetben még mindig azt mondja, hogy nem beszél a programról, akkor van szükség arra, hogy máshogy szerezzenek támogatást - jelentette ki a frakcióvezető.

Lendvai szerint a többi párt képviselőit a saját szavazóik tudják meggyőzni arról, hogy támogassák a programot. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem akarnak pszichológiai nyomás alá helyezni SZDSZ-es képviselőket.

Ahhoz, hogy a két párt tárgyalásokat kezdjen, nyitottság és induló pozíció kell, az MSZP pedig már megmutatta nyitottságát - mondta Lendvai az SZDSZ-szel történő jövőbeni tárgyalásokról. Ha az adótörvények és a költségvetés nem mennek át, az Lendvai Ildikó szerint több hónapos leállást jelent majd a magyar gazdaságban.

A szakértői kormányról szólva Lendvai Ildikó elmondta, hogy a parlamenti pártok többsége nem támogatja a létrejöttét, ezzel az SZDSZ egyedül van.

Az előzmények

Az SZDSZ 2008. április 30-ával lépett ki a koalícióból, magára hagyva ezzel a nagyobbik kormánypártot, az MSZP-t. A koalíció felbontását a párt elnöke, Kóka János indítványozta. Június 7-én az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén Fodor Gábort választotta meg elnökké Kóka János ellenében.

Június 24-én az SZDSZ elnöke cselekvési programot kért Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől. Gyurcsány Ferenc augusztus 27-én ismertette Megegyezés címmel ellátott, a gazdaság élénkítését célzó programját. A szabad demokraták visszautasították a gazdasági és adópolitikai programot. Fodor Gábor megoldásként szakértői kormány megalakítását javasolta, melynek élére nem Gyurcsány Ferencet szánta. A kisebbségben kormányzó szocialisták hangsúllyozták, bíznak benne, hogy az SZDSZ távolmaradása esetén is átvihető a parlamenten a költségvetés a kormányzati adóelképzelésekkel együtt, ugyanakkor szeptember elején felvetették a koalíció visszaállításának a lehetőségét. Ezzel az MSZP azt jelezte, hogy új politikai keretek között ismét együttműködne az SZDSZ-szel.

A Gyurcsány-program SZDSZ-es támogatása azért fontos, mert a parlamentben az MSZP-nek nincs többsége, a kisebbségi kormány ezért külső támogatásra szorul. Gyurcsány Ferenc a lemondását is kilátásba helyezte, ha a jövő évi költségvetést nem fogadja el az Országgyűlés.