Keresztapák kerülnek szabadlábra

Vágólapra másolva!
Heteken belül több tucat nehézfiúnak tartott gyanúsított szabadul a börtönből, akiket három év alatt sem sikerült elítélni. Ennyi időnél többet ugyanis senki nem tölthet előzetes letartóztatásban. A korábban a gyanúsítottak ellen valló tanúk rettegnek, a szabadulók pedig a házi őrizet ellenére is külföldre szökhetnek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Pest megye délnyugati részét teljesen ellenőrzése alatt tartó Koszi-klánt egy 2005 tavaszán elkövetett kettős gyilkosság után tudta felszámolni a rendőrség. A tagokat védelmi zsarolással, rablással, pénzszállítók elleni gépfegyveres támadással, gyilkosságokkal és emberölési kísérletekkel, valamint a százhalombattai olajfinomító megcsapolásával gyanúsították. A klántagok ellen két évvel a nyomozás kezdete után emelt vádat az ügyészség, és csak tíz hónappal később álltak bíróság elé. Hamarosan szabadulnak a börtönből.

Az1998-ban elfogadott, de csak öt évvel később hatályba léptetett Büntetőeljárásról szóló törvény szerint ugyanis három évnél hosszabb ideig senkit sem szabad előzetes letartóztatásban tartani. A Koszi-klán tagjai így valószínűleg már otthon karácsonyozhatnak - legalábbis a mintegy félszáz fős bűnszervezet tagjainak többsége, akik már eltöltöttek három évet előzetesben - írja a Népszabadság.

Hazaengedik a Fekete Seregként elhíresült, M. Róbert vezette bűnszervezet legtöbb tagját is. Gyilkosság, zsarolás, védelmi pénzek szedése és más, "maffia-bűncselekmények" sora olvasható a klán ellen benyújtott vádiratban. M. - a fővárosi éjszakában terjengő szóbeszéd szerint - néhány óra alatt akár ezer, mindenre kapható felfegyverzett alvilági alakot maga köré tudott gyűjteni (innen származik a szervezet neve, a Fekete Sereg).

Az M. Róbert és társai elleni perben tanúk tucatjait hallgatták ki - akik ellenük vallottak, most rettegnek. Miközben nem bíznak a hatósági védelemben, félnek, hogy a bűnözők, akiket "elárultak", leszámolnak velük vagy családjukkal.

Még azelőtt, mielőtt külföldre szöknének - az ugyanis valószínű, hogy az életfogytiglan elől amint lehet, külföldre távoznak a hamarosan kiszabaduló gyanúsítottak. Ebben még a házi őrizet sem tudja hatékonyan akadályozni őket - írja a Népszabadság. A szökések meggátolására ugyanis éjjel-nappal rendőrök százaira lenne szükség, ahogy a tanúk védelmére is. A kérdésben a rendőrség nem nyilatkozott a lapnak.