Fogászati eszköz került egy brit nyugdíjas torkába Magyarországon

Vágólapra másolva!
Fogászati eszköz került egy brit nyugdíjas légcsövébe egy magyarországi fogászati kezelésen. A 69 éves asszony azért utazott Magyarországra, hogy megspórolja a drága brit kezelést, a torkába azonban egy kétcentis műszer esett, és kórházba kellett vinni. Az érintett magyar fogászati klinika szerint a hasonló esetek ritkák, nem sorolhatók a hibák közé.
Vágólapra másolva!

Fogászati eszköz került egy magyarországi kezelés során egy brit nyugdíjas légcsövébe - számolt be töb brit lap. Mary Reilly azért választotta a magyar fogturizmust, mert az angliai magánorvosoknál duplájába került volna a beavatkozás. A 69 esztendős nyugdíjas a 15 ezer fontos (közel 4,5 millió forint) kezelésre Budapestre utazott. A kezelés azonban rémálommá változott - írja a brit Mirror -, a nő torkába ugyanis egy kétcentis fogorvosi fúró esett, emiatt azonnal kórházba kellett vinni, ahol eltávolították a műszert.

"6000 mérföldet utaztam, hogy egy fúrót ejtsenek a torkomba" - pnaszkodott az idős asszony a Lincolnshire Echo című lapnak. Az asszony azt mondta, később száz font (30 ezer forint) kompenzációt ajánlottak fel neki, és ismét vissza kellett térnie Budapestre, hogy befejezzék a fogbeültetéseit. A kész munkával sem volt elégedett, további 2200 fontot (652 ezer forint) kellett kifizetnie egy angol orvosnak, hogy befejezze a munkát - számolt be a két évvel ezelőtti esetről több brit újság.

Reilly magát hibáztatta a történtekért. Mint mondta, nem konzultált megfelelően és nem nézett eléggé alaposan utána a kezelésnek: "Pontosan tudnia kell az embernek, hogy milyen kezelést kap, mielőtt belevág" - idézi a Mirror. Az utazást a Dentistry Abroad szervezte 2006 végén, a szervezet azonban már nem sorolja partnerei közé a klinikát. Sipócz Szivia, a Dentistry Abroad szóvivője a Dialy Mailnek azt nyilatkozta: "A klinika hibát követett el, az eset is mutatja, hogy miért nem dolgozunk már velük."

A hölgynek bonyolult fogpótlásra volt szüksége az alsó fogsorában, és egy egyszerűbb pótlásra a felső foghiány eltüntetésére - mondta az [origo]-nak Lantos Endre, az érintett klinkia, a Vital Center főorvosa. Az asszony egy hirtelen tüsszentés miatt lélegezte be a körülbelül két centiméteres implantológiai csavarhúzót, így a Korányi kórházba irányították, ahol kiderült, hogy a légcső elágazásánal akadt el a műszer - mondta az orvos, aki szerint fél órán belül eltávolították a műszert. "Ez egy ritka és kellemetlen kockázat, de nem hiba" - jelentette ki az orvos.

Lantos szerint a páciensnek visszafizették a kezelés panaszolt részének árát "szakmai meggyőződésük ellenére", a nő mégis bepanaszolta őket a magyar szakmai szervezeteknél. A testület alaptalannak ítélte a panaszt - állítja az orvos. A Vital Center évente körülbelül négyszáz külföldi pácienst fogad, az angolok mellett főleg svájciakat, olaszokat, dánokat, komolyabb probléma azonban Lantos szerint húsz év alatt sem adódott.