Hátrányos megkülönböztetésre panaszkodnak az egyházi kórházak

Vágólapra másolva!
Az egyházi fenntartású kórházak vezetői szerint intézményeiket hátrányos megkülönböztetés éri, és ezt a vatikáni megállapodás megsértésének tartják, ezért az egészségügyi miniszterhez fordultak - írta csütörtöki számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A lapnak nyilatkozó intézmények, köztük a Bethesda Gyermekkórház igazgatója azt nehezményezte, hogy miközben ugyanazokat a szolgáltatásokat adják betegeiknek, mint az önkormányzati vagy állami kórházak, mégsem kapnak ugyanannyi támogatást, és a pályázatok döntő részéből is kizárják őket.

Az egyházi kórházak vezetői sérelmezik azt is, hogy az egészségügyi reform keretében az ágyszámcsökkentés jelentősebb mértékben érintette őket. A megkülönböztetések között említették még, hogy dolgozóik nem kapnak 13. havi bért.

A szaktárca szerint az egyházi intézmények nem jól értelmezik a jogszabályokat. A minisztérium azt közölte, az egyházi kórházak gyógyító munkáját pontosan olyan mérőszámok alapján honorálják, mint a világiakét. Jelezték azt is: a 13. havi fizetés csak a közalkalmazottaknak jár.