Nincs megállapodás a BKV és a szakszervezetek között

Vágólapra másolva!
Nem tudott megegyezni egymással a sztrájkra készülő szakszervezet és a BKV vezetősége a keddi megbeszélésen. A szakszervezetek nehezményezték, hogy sem az illetékes tárcák képviselői, sem a BKV megbízott vezérigazgatója nem volt jelen a tárgyaláson. Jövő hétfőn folytatódnak a megbeszélések.
Vágólapra másolva!

Nem született megegyezés a BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között a keddi tárgyaláson sem - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

Nemes közölte, hogy a cég vezetőségétől ígéretet kaptak arra, hogy jövő héten hétfőn folytatódnak a létszám-felülvizsgálatok azokon a területeken, amelyeken ezek még nem történtek meg. Erre azért van szükség, mert a szakszervezetek egyik követelése éppen az, hogy a tervezett 300 fős létszámleépítést a cég vonja vissza. A legutóbbi felülvizsgálaton az derült ki, hogy például néhány műszaki területen létszámhiány van - mondta Nemes.

A szóvivő felhívta arra a figyelmet: bár a cég egy megállapodáscsomagban ígéretet tett arra, hogy eláll a leépítéstől, de az üzleti tervben még mindig ott van a létszámcsökkentés. "Az nem megoldás, hogy ma visszavonom, és holnap meg megint bejelentem" - tette hozzá.

A szakszervezetek nehezményezték, hogy sem az illetékes tárcák képviselői, sem a BKV megbízott vezérigazgatója nem volt jelen a tárgyaláson. Az esetleges többnapos sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékéről sem sikerült megegyezni, mert a szakszervezetek csak a következő tárgyalási fordulóra, csütörtökre alakítják ki az ez irányú elképzeléseiket.

A szakszervezetek két-három hétnél tovább semmiképp nem várnak a megegyezésre, ha továbbra is marad a patthelyzet, többnapos sztrájk lesz - hangoztatta Nemes Gábor.

A szakszervezetek két hete nyújtottak át egy javaslatcsomagot a cég vezetőségének, amelyben megerősítik követeléseiket: a BKV gazdasági helyzetének megnyugtató rendezése a főváros és az állam bevonásával, a paraméterkönyv visszavonása és egy új készítése a szakszervezetekkel közösen, a tervezett létszámleépítés leállítása, a munkakörülmények javítása.

A dokumentum ezenkívül tartalmazza azt is, hogy ezeket a követeléseket hogyan lehet teljesíteni, valamint ebben az érdekképviseletek ajánlást fogalmaznak meg a vállalat vezetésének, hogy a BKV rövid, közép- és hosszú távú stratégiájában milyen változások szükségesek a cég gazdasági helyzetének rendezéséhez.