Ismét vannak zebrák a fővárosi állatkertben

Vágólapra másolva!
Két év után ismét láthatóak zebrák a fővárosi állatkertben. A Nagyszikla és a Szavannakifutó építésének befejezésével külön helyet alakítottak ki a korábban Budapesten élt két zebrának, és harmadik társuknak.
Vágólapra másolva!

Csaknem kétévnyi szünet után ismét láthatók zebrák a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Vanda, Wepesi és Abena, a három zebrahölgy a napokban vette birtokba kifutóját - közölte az állatkert. A zebrákat azért kellett nélkülöznie a kertet felkereső közönségnek, mert a Nagyszikla felújítása, valamint a Szavannakifutó kiépítési munkálatai miatt a zebrák egykori férőhelyét is teljesen átépítették. Az építkezés befejeztével azonban a korábban Budapesten élt két zebrakanca, Vanda és Wepesi visszaköltözhetett a fővárosba. Hozzájuk csatlakozott egy harmadik nőstény, Abena is, amely Hollandiából érkezett. A három zebra mellé az állatkert még az idén egy hím állatot is beszerez.

A zebrák az Elefántházzal szemközti kifutóban kaptak helyet, ott, ahol 1912-től egészen a múlt hónapig a zsiráfokat láthatták a látogatók, azonban a zsiráfok átköltöztek az új Szavannakifutóba. A zebrákat korábban más afrikai patásokkal, jávorantilopokkal, gnúkkal, mendeszantilopokkal közös kifutóban tartották, azonban a zebracsődörök kötekedően viselkedtek az antilopokkal szemben. Ezért döntött úgy az állatkert vezetése, hogy a továbbiakban a zebrák egy önálló, a zsiráfok átköltöztetésével felszabadult kifutóban kapnak helyet.

A három állat a háromféle zebrafaj - hegyi, alföldi és Grevy-zebra - közül a Kelet-, Délkelet- és Dél-Afrikában őshonos alföldi zebra elnevezésű fajhoz tartozik, annak is a Böhm-zebra néven ismert alfajához, amely Kelet-Afrikában, a Zambézi folyótól északra él. A különféle zebrákat elsősorban csíkozatuk alapján lehet megkülönböztetni.