Packáznak a rendőrségi zűrök kivizsgálóival

Vágólapra másolva!
A rendőrségi botrányok nyomán életre hívott független panasztestületet politikai sikertörténetként tálalták a pártok, a gyakorlatban azonban egyelőre csak kudarcnak tekinthető. A testület működése elakadt, nem kapott megfelelő irodát. Az ingatlankeresésre felkért állami szerv ráadásul olyan állításokat közöl, amelyek a testület elnöke szerint köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.
Vágólapra másolva!

A saját vállát is megveregette Kondorosi Ferenc, amikor tavaly júniusban, még a rendészeti minisztérium államtitkáraként, a rendőrségi törvény tervezett módosítását dicsérte a parlamentben. Külön kiemelte, az egyik fontos újítás a független rendészeti panasztestület létrehozása, amelynek célja, hogy visszaszerezze a rendőrségi botrányok után megingott közbizalmat. Az elképzelés szerint a jogászokból álló testület feladata kivizsgálni a rendőrség által elkövetett esetleges törvénysértéseket.

Bár a szervezetnek már január elsején fel kellett volna állnia, az Országgyűlés végül csak február végén jutott el oda, hogy megválassza a tagokat. Azóta több mint két hónap telt el, a testület azonban még mindig nem tudta elkezdeni az érdemi munkát, ugyanis nem biztosítottak számára megfelelő ingatlant.

Draskovics széttárja a kezét

Ez feltűnt két fideszes képviselőnek, Balog Zoltánnak és Lázár Jánosnak, akik írásbeli kérdést intéztek a rendészeti miniszterhez, amelyben azt tudakolták, miért nem sikerült még mindig rendezni a panasztestület elhelyezését. Draskovics Tibor válaszában hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja az új szervezet működését, de jelezte, az ügyben a Pénzügyminisztérium az illetékes. A képviselők megkeresték a pénzügyminisztert is, a parlament honlapján látható összesítés szerint azonban ő egyelőre nem válaszolt a kérdésükre.

A testület elnöke, Kaltenbach Jenő korábbi kisebbségi ombudsman az [origo]-nak elmondta, ők azt javasolták, hogy abban a budapesti Nádor utcai épületben helyezzék el őket, ahol az országgyűlési biztosok hivatala is működik. Kaltenbach szerint ennek az ingatlannak a harmadik és negyedik emelete teljesen üres, így az egyik szinten elférne az általa irányított szervezet. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - amelyet az Országgyűlés felkért arra, hogy helyet keressen a testületnek - azonban megállapította, hogy ez az elképzelés nem oldható meg, mert az épület tulajdonjoga nem rendezett, ráadásul oda fog beköltözni a jövő nemzedékek ombudsmanja is.

Másként emlékeznek

Az MNV az [origo]-val azt közölte, hogy több más lehetőséget is felajánlottak a testületnek. Szó volt egy Csalogány utcai ingatlanról, amelyet a vagyonkezelő szerint a panasztestület "helyszíni bejárás után" utasított vissza, valamint több irodáról az önkormányzati minisztérium épületében, amelyek az MNV szerint Kaltenbachnak tetszettek, de a többiek nem fogadták el.

A panasztestület elnöke másképp emlékszik a történtekre. Kaltenbach állítja, hogy a Csalogány utcai ingatlannál nem volt semmilyen helyszíni bejárás, mert már az előzetes információk alapján egyértelmű volt számukra, hogy az a helyszín nem megfelelő. Az önkormányzati minisztériumon belül kiszemelt irodákat ugyan megtekintette, de nem igaz, hogy tetszettek volna neki. "Zegzugos, ablaktalan helyiségek voltak" - jegyezte meg Kaltenbach, hangsúlyozva, nincsenek nagy igényeik, de olyan irodákra van szükségük, ahol elfér a titkárság, és van lehetőség a testületi ülések és tárgyalások megtartására.

Így is jutott el hozzájuk panasz

Az MNV közölte, hogy "szóbeli információink szerint a panasztestület elfogadta" a számára felajánlott "Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületének III. emeletén található irodahelyiségeket". Kaltenbach szerint ez sem fedi a valóságot, ők ugyanis nem fogadták el ezt az elképzelést, már csak azért sem, mert nem tartanák szerencsésnek, ha egy minisztériumba kerülnének, miközben a feladatuk egy kormányzat által felügyelt szervezet külső ellenőrzése.

A panasztestület átmenetileg egy olyan ingatlanban működik, amelyet eredetileg lakásnak alakítottak ki - mondta Kaltenbach. Kérdésünkre hozzátette, már így is eljutott hozzájuk néhány rendőrségi eljárással kapcsolatos panasz, de helyzetük rendezetlensége miatt egyelőre messze vannak attól, hogy teljes gőzzel elkezdhessék a munkát. Kaltenbach ezt már csak azért is elkeserítőnek tartja, mert már tavaly nyáron tudni lehetett, hogy létre fog jönni a panasztestület, tehát szerinte fel lehetett volna készülni az elhelyezési problémára is.