Titkainkért árulhatja bájait az amerikai szépség

Vágólapra másolva!
Annyira pedálozunk az amerikai vízummentességért, hogy a végén még túl engedékenyek leszünk az Egyesült Államokkal szemben - ez lehet a legnagyobb veszélye az amerikai vízummentességről szóló, pénteken kezdődő tárgyalásoknak. A pesszimista verzió szerint még bankszámlánk számát és étkezési szokásainkat is be kell majd vallanunk a mentességért cserében. És elképzelhető az is, hogy puskás őrrel kell együtt utaznunk az ígéret földjére.
Vágólapra másolva!

Washingtonban fontos amerikai-magyar egyeztetések kezdődnek pénteken: a vízummentességhez vezető út egyik lépéseként a felek megtárgyalják, sőt, akár alá is írhatják az egyetértési nyilatkozatot. A magyar diplomácia arra törekszik, hogy a végleges egyezményt még az idén aláírják, és így jövőre már vízum nélkül utazhassunk az Egyesült Államokba.

Nem mi vagyunk az elsők. A sort a csehek nyitották, majd szerdán Észtország és Lettország is aláírta az USA-val az úgynevezett egyetértési jegyzőkönyvet, amelyben vállalták, hogy bevezetik az amerikai kormány által megkövetelt biztonsági intézkedéseket - így a széles körű adatszolgáltatást - a transzatlanti járatokon, cserébe állampolgáraik vízummentességet kapnak. Napok kérdése, és Magyarországon kívül Litvánia és Szlovákia ugyancsak tető alá hozza a maga kétoldalú megállapodását.

Mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti

Az Európai Unió határozottan rossz szemmel nézi, hogy kelet-közép-európai országok külön utat járnak, és a háta mögött bólintanak rá az amerikaiak feltételeire. Ugyanakkor a régi tagállamok könnyen beszélnek, hiszen Görögország kivételével az állampolgáraik vízum nélkül utazhatnak az USA-ba, akárcsak az újak közül a szlovének.

"Szomorú, de nem született egységes uniós álláspont az amerikai vízummentesség kérdésében, így ezzel az EU-nak szembe kell néznie" - magyarázta a különalkukhoz vezető utat Schöpflin György, az Európai Parlament Fidesz által delegált egyik képviselője arra utalva: az Európai Bizottság évek óta hiába próbálkozik azzal, hogy az összes tagállamra érvényes vízumpolitika keretében állapodjon meg az USA-val átfogó utazási könnyítésekről.

Az unió külügyi bizottsága tagjaként ténykedő Schöpflin György szerint az Egyesült Államoknak kifejezetten tetszhet, hogy a vízumkérdéssel sikerül megosztani a konkurens EU-t. "A lavina már a csehekkel elindult, az amerikaiakkal kötött megállapodásuk igazi áttörés volt" - mondta. Szerinte Lengyelország viszont akár meg orrolhatna ezért, hiszen az amerikaiak őket sokkal régebb óta kecsegtették a vízummentességgel, nem véletlenül vettek részt olyan aktívan az iraki háborúban az USA oldalán.

Magyarország viszont szerencsés helyzetben van. Évek óta pedálozunk, hogy az EU-val vagy az EU nélkül vízummentességherz jussunk és az USA az utóbbi időben egyre többször lengette meg a mézesmadzagot az orrunk előtt, mégsem jött össze a lazítás. Most viszont Schlöpflin szerint úgy jöhet össze a dolog, hogy tulajdonképpen nem is erőltetjük meg magunkat.

Így végül még jól is jön, hogy nem jártunk élen a vízummentességért folyó harcban. A csehek és az észtek taposták ki az utat - állította egy névtelenséget kérő brüsszeli forrásunk, aki szerint ez azért sült el jól, mert a vízumkérdés feszültségeket okozott az unióban az utóbbi időben. A helyzet nem ránk üt vissza, míg viszont a cseheket például "a szőnyeg szélére állították" emiatt - magyarázta. Szerinte az Európai Uniónak "nyilvánosan morognia kell" a vízumkérdésben külön utat járó tagállamok miatt, de valójában mindenki tudja, hogy a különalkukat azért kötötték, mert az unió évekig "eredménytelenül birkózott a vízumért az új tagoknak". Ettől függetlenül a régi tagállamok rossz szemmel nézik az önállóskodás - tette hozzá.

Utazni akarsz? Mondd a számlaszámod!

Az unió megkerülésével született háttéralkuk a diplomáciai aggodalmaskodás mellett más problémákat is felvetnek. Brüsszelnek továbbra is komoly adatvédelmi aggályai vannak az amerikai vízumkérdéssel kapcsolatban. Az Egyesült Államokba utazóktól ugyanis jóval több személyes adatot követelnek, mint amennyit az unió elfogadhatónak tart.

Közel két tucat olyan adat van, amelyeket le kell adni a tengerentúlra készülőknek, és ezek között olyan információk is szerepelnek, mint a bankszámlaszám, a vallás vagy az étkezési szokások - mondta Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa. Még 2006-ban Sólyom László köztársasági elnök ezért küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra azt a törvényt, amely az Európai Unió és az Egyesült Államok között az utasnyilvántartási adatokra vonatkozó megállapodást hirdette volna ki - emlékeztetett a jogvédő szervezet munkatársa. Ez a megállapodás tette lehetővé a légitársaságok számára, hogy a kiutazóknak a helyfoglalási rendszerben tárolt személyes és részben különleges adatait kiadják az amerikai hatóságoknak. Az államfő a lépését azzal indokolta, hogy nem egyértelmű, mennyiben teljesülnének a magyar állampolgárok adataira nézve az adatvédelmi követelmények.

Az egyik alapvető probléma, hogy sérülhet a magyar adatvédelmi szabályok alapelve - miszerint csak meghatározott célra lehet adatot kérni. "A kinti adatvédelmi szabályok sokkal enyhébbek az unióban szokásosnál, vagy a magyar törvénynél, így aztán egy sor amerikai hatóság hozzájuthat ezekhez" - mondta Földes Ádám, aki szerint éppen ezért aggasztó, milyen feltételekbe megyünk bele a vízummentes utazásért cserébe. "Biztonsági szempontból indokolt, hogy a reptéren átvilágítsák a csomagot, de az étkezési szokásokról miért kellene információkat adni?" - értetlenkedett Földes arra utalva, hogy nem érvényesül az alapelv, miszerint csak valamilyen konkrét cél érdekében történhet az adatszolgáltatás.

A magyar Alkotmánybíróság visszadobhatja

A TASZ munkatársa szerint előfordulhat, hogy ha valóban több tucat információt kell majd az utazóknak megadniuk az USA-val kötött vízummentességi megállapodás alapján, akkor az erről szóló szerződés, vagy az ezt kihirdető törvény megtámadható lesz a magyar Alkotmánybíróság előtt. "Az eljárás akár azzal is végződhet, hogy a testület kimondja, a magyar jogrendszer szerint alkotmányellenes megállapodást kötöttünk az amerikaiakkal" - tette hozzá. Szerinte okkal lehet attól tartani, hogy az unió nélkül, egyedül még gyengébb pozícióból tárgyalunk, és így teljesen háttérbe szorulnak majd a jogi-adatvédelmi szempontok.

"A biztonság elsődleges, de az Egyesült Államok által kért adatszolgáltatás valóban több, mint amennyi az uniós vagy a magyar álláspont szerint szükséges" - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Nógrádinak nincs kétséges afelől, hogy a vízummentességre hajtó Magyarország meg fogja adni az Egyesült Államoknak, amit kér, hiszen egyszerűen nem tehet mást.

Visszavonhatják, ha sok lesz a kivándorló

"Hihetetlen adatbázist építhet így fel az USA" - mondta Nógrádi, hozzátéve, hogy az adatokkal élni is fognak. Szerinte ugyanis a biztonsági kockázatok kiszűrése mellett arra fogják felhasználni az információkat, hogy kiszűrjék az illegális munkavállalókat, illetve azokat, akik ott akarnak maradni. Az Egyesült Államok pedig - akárcsak korábban Kanada - minden további nélkül fel fogja mondani a vízummentességi alkut, ha a magyarországi bevándorlók száma nagyobb lesz a vártnál - állította.

Az Economist beszámolója szerint a csehekkel kötött megállapodás része, hogy a cseh repülőgépeken is bevezetik légi marsall - vagyis fedélzeti biztonsági tiszt - alkalmazását. Erre persze bármelyik országnak lehetősége van jelenleg is, az unió is kidolgozott már a légi utasok fokozottabb védelmét szolgáló szabálytervezetet, de van egy jelentős különbség az amerikai megoldáshoz képest. "Az alapdilemma, hogy a légi marsallnál legyen legyen-e fegyver vagy elég más kényszerítő eszköz. A fegyver több szempontból is veszélyes, mert azt a terroristák elvehetik tőle, ráadásul katasztrófahelyzetet idézne elő, ha a marsall lövi át vele a gép falát" - mondta Nógrádi.

Jelenleg két országban van fegyver a légi marsallnál: Izrael és az Egyesült Államok repülőgépein. Hiába tér el ettől a hivatalos magyar és uniós álláspont, a biztonságpolitikai szakértő szerint valószínűleg ebben is minden országnak engednie kell, ha azt akarja, hogy állampolgárai könnyebben utazhassanak az USA-ba.