Visszafordították a sugárzó szerelvényt

Vágólapra másolva!
Feltartóztatták az ukrán határőrök azt az Olaszországból indult vonatot, ami 60 tonna sugárzó anyagot szállított volna Oroszországba. A Magyarországon is áthaladó szállítmány sugárzása a katasztrófavédelem szerint az egészségügyi határérték alatt volt. Az ukránok azt kifogásolták, hogy a vonat nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel.
Vágólapra másolva!

Sugárzó anyagot szállított az a szalókai ukrán-magyar határon áthaladó vonat, amelyet feltartóztattak az ukrán határőrök. A vonaton több tonna cirkónium volt, amelyet az atomerőművek reaktoraiban használnak.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: Magyarországra és a lakosságra nézve semmilyen veszélyt nem jelent az ukrán határon megállított szállítmány. Egy vasúti kocsiról van szó, amelyben 60 tonna cirkónium ásványt szállítanak, amely tartalmaz uránércet is. A sugárzás értéke azonban az egészségügyi határérték alatt van.

Az ukrán határőregység sajtószóvivője azt mondta: a rakományt Olaszországból szállítottak Oroszországba. Azt is közölte, hogy a veszélyesnek minősülő szállítmány nem rendelkezett az Ukrajna területén való áthaladáshoz szükséges engedéllyel, ezért azt visszaküldik Olaszországba.

A MÁV Cargo kommunikációs igazgatója szerint a tavalyi év elejétől eddig tizenhét cirkóniumszulfátot tartalmazó vagon haladt át Magyarországon, ezek közül néggyel volt probléma, beleértve a mostani esetet is. A sugárzási szint mindegyiknél azonos volt, elérte az ukrán észlelési küszöböt, de nem érte el a veszélyességi szintet. Viszont, ha az árut kísérő papírok nincsenek teljesen rendben, akkor a vonatot az ukránok visszaküldik, hogy egészítsék ki az okmányokat - mondta a kommunikációs igazgatója.