Érvényes lesz az újbudai választás

Vágólapra másolva!
Vasárnap a XI. kerületben megkezdődött az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója. A tavaly októberben elhunyt Deák András fideszes képviselő mandátumáért négyen versengenek. Eredmény legkorábban csak keddre várható, egy kerületi lakos ugyanis külföldön adja le voksát. Délután 3 óráig 25 százaléknál magasabb volt a részvétel, így várhatóan érvényes lesz a szavazás.
Vágólapra másolva!

Várhatóan érvényes lesz az újbudai időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója, miután délután három óráig a választók több mint 25 százaléka megjelent a szavazókörökben. A helyi választási iroda szerint 15 óráig 26,71 százalékos volt részvétel.

A második választási fordulóban az érvényességi küszöb 25 százalék, tehát akkor kaphat képviselői mandátumot valamelyik jelölt, ha legalább minden negyedik választó érvényesen szavaz. A mandátumot pedig az a jelölt kapja, aki legtöbben voksolnak.

A tavaly októberben elhunyt Deák András fideszes képviselő megüresedett mandátumáért ugyanaz a négy jelölt verseng, akik a két héttel korábbi első fordulóban is indultak. A januári választás érvénytelen volt, mivel a jogosultaknak alig több mint a 38 százaléka szavazott, a minimálisan szükséges 50 százalékkal szemben.

A választás előzetes eredményét várhatóan csak kedden tudják megállapítani. Egy, a választókerületben élő választópolgár ugyanis Berlinben szavaz vasárnap. A voksát tartalmazó urna hétfőn érkezik meg Budapestre. Az urnát az Országos Választási Bizottság kedden adja át a kerület választási bizottságának. Addig az adott szavazókörben nem is számolják össze az ott leadott voksokat. Vasárnap este így az előzetes eredményt sem teszik közzé.

Reggel hat és este hét között közel 32 ezren szavazhatnak. A választókerületben este hét óráig kampánycsend van.