Hazatér szerdán a késelő román kisfiú

Vágólapra másolva!
Szerdán átadják a magyar hatóságok a román gyermekvédelmi szakembereknek azt a 12 éves román fiút, aki a múlt héten combon szúrt egy másik gyereket a fővárosban, hogy megszerezze annak mp3-lejátszóját. Kora miatt nem büntethető a gyerek, akinek sikerült megtalálni a családját Romániában. Ha náluk nem tudják elhelyezni a fiút, akkor intézetbe kerül, de a román hatóságok megpróbálják számára a legjobb körülményeket biztosítani.
Vágólapra másolva!

Szerdán délben adják át a magyar hatóságok a román kollégáiknak a múlt héten késelő 12 éves román fiút - mondta kedden Albert Robu, a budapesti román nagykövetség sajtóattaséja. A fiút Ártánd-Bors határátkelőnél adják majd át a román gyermekvédelmiseknek, a gyerek kiutazási engedélyét már kiállította a román nagykövetség.

A gyereket befogadó Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Bartha Éva elmondta, megpróbálják a lehető legjobb körülmények közé helyezni Romániában a fiút. "A fiút a két ország külügyminisztériuma közötti megbeszélések eredményeként tudjuk hazahozni" - tette hozzá.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy azonosították a kiskorú családját a Gyergyó-övezetben, és felmérték szociális helyzetét. Elsősorban náluk próbálja meg elhelyezni a gyereket a hatóság, de ha ez a megoldás nem bizonyul megfelelőnek, valamelyik gyermekvédelmi intézményben vagy hivatásos nevelőszülőnél fogják elhelyezni.

A 12 éves, román állampolgárságú gyermek csütörtökön szúrt combon egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze annak mp3-lejátszóját. A fiú életkora miatt nem büntethető.