Orbán szerint egy rossz politikáról szól a népszavazás

Vágólapra másolva!
Nemcsak a három kérdésről szól a népszavazás, hanem egy kudarcokkal teli korszak eltörléséről is - közölte Orbán Viktor Fidesz-elnök a párt frakciója előtt mondott beszédében. A pártelnök bejelentette: törvény-megelőző népszavazást kezdeményeznek a társadalombiztosításról szóló jogszabály kapcsán.
Vágólapra másolva!

"Nemcsak rossz intézkedéseket, hanem egy rossz politikát akarunk eltörölni, le akarunk zárni egy kudarcokkal teli korszakot" - fogalmazott Orbán Viktor Fidesz-elnök, aki a párt parlamenti frakciójának ülésén mondott nyilvános nyitóbeszédet. Mint mondta, a cél, hogy a szociális népszavazás érvényes és eredményes legyen, vagyis az igenek legyenek többségben. A képviselők dolga, hogy bátorítsák az embereket, álljanak ki az igazukért - tette hozzá.

A Fidesz által kezdeményezett, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazást március 9-ére tűzte ki a köztársasági elnök.

Orbán szerint az első igennel az emberek kiállhatnak saját önbecsülésükért, saját igazukért, a másodikkal a pénzükért, a harmadik igennel pedig világosan megüzenhetik, hogy hazug politikusoknak nincsen helyük a közéletben. "A népszavazás nem pártkérdés. A 21. században a nemzetek sorsát meghatározó legfontosabb kérdésekről van szó" - állította a pártelnök, hozzátéve, hogy az embereknek tudniuk kell: semmi sem megy tönkre magától.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője arra is felhívta a frakciótagok figyelmét: tudatosítsák az emberekben, "sosem lehet úgy tönkretenni egy országot, hogy ne lehetne utána felemelni".

"A kormányzati kampány már beindult, sok illúziónk nem lehet" - mondta Orbán. Arcátlanságnak nevezte a Fidesz elnöke, hogy mint fogalmazott, a kormánypártok közpénzből kampányolnak és ennek leállítására szólította fel az MSZP-t és az SZDSZ-t. A pártelnök hozzátette: milliárdokban mérhető a kampánypénz, miközben a kormány olyan gyógyszerekre akar dobozdíjat bevezetni, amiken emberek élete múlik. "Elment a józan eszük" - közölte Orbán.

Bejelentette azt is: törvény-megerősítő népszavazást kezdeményeznek a társadalombiztosításról szóló jogszabály kapcsán, hogy az emberek mondhassanak róla véleményt. Mint Orbán fogalmazott, ebben a tárgykörben ősszel mindenképpen lesz népszavazás, így "jobb előbb népszavazni, mint utóbb".

A Fidesz elnöksége hétfőn háromnapos ülést kezd Debrecenben, ahol a téma ugyancsak a népszavazás. Az ellenzéki párt már tavaly elkezdte kampányát, a napokban pedig a két kormánypárt reklámjai is megjelentek.