Kenyai lagzikra készít hintót egy magyar

Vágólapra másolva!
Egy füzesgyarmati kocsikészítő díszes hintaján utazott a násznép Kenyában a valamikori uralkodói család egyik leszármazottjának lagziján. A magyar mesterember hintókölcsönző társaságot alapított az afrikai országban, eddig már öt ottani esküvőre rendeltek tőle hintót.
Vágólapra másolva!

Kenyában alapított díszhintó-kölcsönző társaságot egy füzesgyarmati kocsikészítő mester, Galambos Sándor. A vállalkozó egy magyar származú orvossal hozta létre a nairobi székhelyű céget. Galambos 1980-ban nyitotta meg műhelyét Magyarországon, azóta már Angliában, Belgiumban, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Németországban, Svájcban, Hollandiában, Horvátországban, Romániában is ismerik az általa készített kocsikat

A mester és segítői kézimunkával, a hagyományoknak megfelelően készítik a hintókat. Igaz, a mai kocsik szélesebbek, mint a régiek voltak, és modern tárcsafékekkel látják el őket. A legkeresettebb darabok a díszhintók, a jártató-, a maraton- és a sétakocsik.

"Készítettem már hintókat grófoknak, hercegeknek, fogathajtó bajnokoknak és jól ismert, dúsgazdag vállalkozóknak is" - mondta el az MTI-nek Galambos Sándor. "Például a Kincsem Lovas Park tulajdonosa egy 4,5 millió forintba kerülő fedeles díszhintót rendelt meg tőlem. A németországi Riesenbeck grófnak egy hónapig tanítottam az általam készített fogat hajtásának csínját-bínját" - tette hozzá.

A legnagyobb szakmai kihívást eddig a kenyai megrendelésre készült esküvői hintó jelentette számára. A míves darabot a legkiválóbb eredeti bőr- és faanyagokból állította össze a bognárból, festőből, kárpitosból, lakatosból, esztergályosból és kovácsból álló csapat.

"A hatszemélyes, álomszép, fehér hintót, amelynek még összecsukható bőrfedelet is tettünk a tetejére, hajóval szállítottuk Kenyába. A négy fehér lipicaival magam utaztam repülővel Nairobiba. A valamikori uralkodó család egyik leszármazottjának esküvőjén a hajtó szerepét is elvállaltam. Öltönyben, kalappal a fejemen és kesztyűvel irányítottam a lovakat, furikáztattam a gyönyörű mennyasszonyt és vőlegényét, a királyi rokont, a násznép előtt, akik Mercedesekkel, Rolls Royce-okkal, Ferrarikkal, Buick-okkal és Roverekkel sorakoztak fel utánunk" - mesélte a hintókészítő.

A lagzin ezer meghívott vendégnek ötven méter hosszú asztalsoron tálaltak, a különféle egzotikus virágokat, amelyekkel a hintót, a lovakat, de az egész környéket is dekorálták, hat kamion hozta. A díszítés egy hétig készült. Azóta a hintókölcsönző újabb megbízásokat is kapott az afrikai országban. Eddig már öt kenyai esküvőn biztosították az esküvői díszhintót. A legutóbb egy jómódú muszlim család esküvői szertartásán volt magyar hintó.

A Galambos-család a vállalkozás mellett fogathajtással foglalkozik. A hintókészítő fiának, Nándornak saját fogata van, nemrég megnyerte az OTP Világkupa Nemzeti Kettes Fogathajtó Bajnokságát.