Vágólapra másolva!
Szigorúan őrzött titkos raktárakban többtucatnyi lehetséges biológiai fegyver ellenszerét tárolja a Honvédelmi Minisztérium, amely most frissíti készletét: százezer fekete himlő elleni vakcinát vásárol. Bár a betegség évtizedek óta nem létezik, a szakértők szerint egyértelműen készülni kell a biológiai fegyverek ellen. A HM százmilliós nagyságrendben költött eddig különféle ellenszerekre.
Vágólapra másolva!

Százezer darab fekete himlő elleni vakcina szállítására írt ki nemzetközi közbeszerzési eljárást a Honvédelmi Minisztérium (HM), ami első hallásra meglepő. Egyrészt a Magyar Honvédség külföldi missziókban ténykedő katonáinak összlétszámát ezer, míg a teljes hazai létszámot 29 ezer főben maximálja a törvény, másrészt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 1977-ben többé nem létezővé nyilvánította a fekete himlőt. Azóta Magyarországon sincs a betegség ellen kötelező védőoltás.

A HM a pár száz missziós katona beoltásával, de leginkább "a különböző biológiai fegyverekkel egy ország lakossága ellen végrehajtott támadás valós veszélyével" magyarázta a beszerzést. "Ilyen volt például a tokiói metróban végrehajtott, tragikus kimenetelű biológiai támadás is" - írta a tárca, amely arra hivatkozott: kötelessége, hogy az embereket megvédje az ilyen jellegű fenyegetések esetleges következményeitől.

Százmilliókba kerül a biológiai védelem

Vannak olyan feladatai a HM-nek, amelyek szerint nem csak a hagyományos fegyverzetű támadás ellen kell megvédenie a magyar lakosságot - magyarázta Bocskai István, a tárca kommunikációs igazgatója az [origo]-nak. Ezt a feladatot állítása szerint a katasztrófavédelemmel együtt jelenleg is ellátja a HM.

Ennek megfelelően - sorolta Bocskai - a sárgaláztól a fekete himlőn és az ebolán át a tokiói metróban is használt anthraxig számos "bioterrorista ágens" ellen kell, hogy felkészüljenek. Mint mondta, minden olyan vírus potenciális biológiai fegyver lehet, ami a múltban létezett a térségben, valamint ami ma is pusztít például Afrikában.

A HM március közepéig várja az ajánlatokat a 100 ezer vakcinára. A kiírás szerint végül ennél 40 százalékkal kevesebb oltóanyagot is vehetnek. A beszerzett mennyiséget befolyásolhatja az ár. Bocskai elmondta, utánanéztek a vakcina lehetséges irányárának, de sokadszori kérdésünkre sem árulta el, hogy mennyit szánnak rá. A szóvivő azzal kapcsolatban is hallgatott, hogy mennyibe kerül ez a fajta védelem, vagyis mennyit érhet a készletük. Végül annyit mondott, hogy értéke százmilliós nagyságrendű.

Titkos raktárak, titkos beszerzések

A HM-nek jelenleg több tucat lehetséges biológiai fegyver elleni szere van raktáron. Ezeket titkos, szigorúan őrzött raktárakban vigyázzák, amiről többet a szóvivő sem árult el. A különféle ellenanyagok eltérő mennyiségben állnak rendelkezésre, attól függően, hogy a HM szakértői szerint melyikből mennyi kell egy esetleges fertőzéskor a járvány elterjedésének megfogására. (A fekete himlő "terjedési görbéje" 60-100 ezer ellenanyagot követel.)

A vakcináknak természetesen van szavatossági idejük, azokat időnként pótolni kell. Ezek a beszerzések eddig a nyilvánosság kizárásával történtek. "Volt vita a házon belül arról, hogy ezúttal nyílt legyen-e a beszerzés, és azért döntöttünk emellett, hogy az emberek értesüljenek róla: a honvédség ilyen típusú munkát is végez" - adott választ a gyakorlat megváltoztatására Bocskai.

Nemcsak oltás kell, hanem fel is kell tudni ismerni az esetleges terroristatámadás során a használt biológiai fegyvert. A szóvivő szerint "erre a NATO-n belül egyedülálló laboratóriuma van Magyarországnak, amelyet nem csak a katonai szervezet vesz igénybe". Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra a 2004-es hírre, hogy az athéni olimpián is ott voltak a magyar orvosok "ezzel az egyedülálló képességgel".

Terrorista-érvek és ellenérvek

Próbáltuk megtudni, hogy a Bocskai által példaként hozott vírusok közül egy terrorista melyiket használhatná eséllyel Magyarországon. "Terroristaszemmel nézve némelyikkel annyi a probléma, hogy a mi környezetünkben nem lenne képes a terjedésre" - közölte Ternák Gábor, a Magyar Infektológiai Társaság vezetőségének tagja, akit egyik kollégája csak "katasztrófa-infektológusnak" nevezett a háta mögött. Ternák doktor ugyanis dolgozott az Öböl-háborútól a cunami által letarolt ázsiai területekig számos fertőzésveszélyes helyen.

Forrás: Getty Images
Fertőtlenít a japán hadsereg a tokiói metróban

A főorvos szerint mindegyik megnevezett betegség lehet bioterrorista ágens, de például a vérzéses lázak, mint az ebola és a sárgaláz errefelé csak szűk körben életképesek. Utóbbihoz például - mondta az orvos - egy bizonyos szúnyogfajta megléte szükséges. A fekete himlő már más, "nagyon egyszerű, könnyen előállítható, és olcsó" - fogalmazott. Ternák szerint szükséges, hogy a himlő és a többi betegség ellen is legyen ellenszere a honvédségnek.

Teljesen reális probléma

Hasonlóképpen gondolkodik a 31 éve hivatásos Dobson Tibor, a Kataszrófavédelem szóvivője is, annak ellenére, hogy nem emlékszik olyan esetre, amikor nekik valamilyen vírus ellenszerével kellett volna kezelni egy helyzetet. Nekik - állította a szóvivő - nincs is semmi ezekhez hasonló szerük raktáron. Ugyanakkor "teljesen reális problémának" nevezte Dobson a terroristatámadás veszélyét, aminél szerinte a legfontosabb a megelőzés.