Gondolkodik még a biztosítási törvényen az MSZP

Vágólapra másolva!
Keddi frakcióülésén vitatta meg először az MSZP Sólyom László azon kifogásait, amelyre hivatkozva a köztársasági elnök visszadobta az egészségbiztosítási reformról szóló törvényt. A szocialisták konkrét javaslatokat nem fogalmaztak meg, csak számba vették, milyen pontokon kell foltozni a törvényen. Az MSZP erősítené az állam szerepét a befektetőkkel szemben, valamint egy kormánybiztosra bíznák a reform levezénylését.  
Vágólapra másolva!

Kedden újra napirendre vette az egészségbiztosítási reformról szóló törvényt az MSZP frakciója. Ennek oka, hogy a törvénytervezetet Sólyom László köztársasági elnök december végén nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A szocialista képviselőcsoport a közel négyórás ülésen vitatta meg először az államfő kifogásait.

Sólyom László szerint a törvény jelenlegi változata lehetővé tenné, hogy a megalakuló pénztárak válogassanak az ügyfelek között. Az államfő szerint hiányzik az ezt kizáró garancia. Nem azzal van probléma - mondta Sólyom -, hogy verseny lesz az egészségügyben, az új szabályozás azonban éppen a - szerinte hasznos - árversenyt zárja ki. Azt is kifogásolta Sólyom, hogy az állam pont az ellenőrző és szervező feladatát ruházza át a pénztárakra.

Az MSZP alapjaiban nem változtatja meg a tervezetet, az államfő egyes kifogásait azonban figyelembe fogja venni - mondta az [origo]-nak a frakcióülés előtt Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke. Havas Szófia, MSZP-s képviselő az ülés után ehhez annyit tett hozzá, hogy olyan javaslatokat vitattak meg, amelyek erősítenék az az állam pozíciót - a kisebbségi tulajdonost adó magánbefektetővel szemben - a megyénként alakuló pénztárakban.

Felmerült az is, hogy a munkaadók és a munkavállalók szerepet kapnának a pénztárakat ellenőrző felügyelőbizottságokban. Ez utóbbi javaslat részletei azonban még nem kidolgozottak. Havas szerint kedden konkrét módosító javaslatokat nem szövegeztek meg, csupán azt tisztázzák, hogy milyen pontokon kell módosítani a biztosítási reformról szóló törvényt. A képviselőcsoport várhatóan február 4-én dönt a konkrétumokról, a törvénytervezet pedig február 11-én kerülhet újra az Országgyűlés elé.

A délutáni frakcióülésen szó volt Tóth Károly újabb vizitdíjellenes javaslatáról is. A javaslat lényege: azoknak ne kelljen vizitdíjat fizetniük, akiknek van egészségbiztosítási jogviszonyuk, illetve akik részt vesznek az ingyenes szűrővizsgálatokon. "Tárgyaltunk róla, de nem szavaztunk" - mondta Havas, aki szerint a frakcióban Tóth mellett három képviselő állt ki a vizitdíj eltörlése melett. Korábban az [origo] által megkérdezett szocialisták 14-16 főre becsülték azt a tábort, akik támogathatják a vizitdíj megszüntetését.

Az ülésen a szocialisták arra jutottak, hogy szükség lenne egy az egészségügyi reformért felelős kormánybiztosra. Az MSZP szerint ugyanis a reform után egy olyan rendszer jön létre, amely sehol máshol a világon nem működik, így szükség van egy olyan személyre, aki az egész átalakulást koordinálja. A biztos jogköre azonban megosztja a koalíciós pártokat. Amíg az SZDSZ szerint a biztos feladata mindössze a befektetőkkel való kapcsolattartás lenne, addig az MSZP sokkal nagyobb szerepet szánna neki. A szocialisták szerint a biztos feladata lenne a biztosítási törvényhez szükséges közel száz további jogszabály megalkotásának koordinálása, valamint az egészségbiztosítási pénztárak létrehozása körüli bábáskodás.