Nyoma veszett a tiltó tábláknak egy szlovák átkelőnél

Vágólapra másolva!
Alig ünnepelték meg a schengeni határnyitást Sátoraljaújhelyen, kisebb incidensre került sor a város, illetve a szlovákiai Kisújhely közötti átkelés miatt. Szlovák oldalon behajtani tilos táblákkal akarják megakadályozni az autós közlekedést a határon, de ezeket ismeretlenek éjszaka leszerelték. A szlovák hatóságok visszaállították a tiltó táblákat, és beton virágtartókat raktak az útra, hogy megakadályozzák a járművek áthaladását.
Vágólapra másolva!

Kisebb incidens történt a zempléni Sátoraljaújhely és a szlovákiai Kisújhely közötti Ronyva-hídnál, a volt közúti, most csak gyalogos határátkelőnél: ismeretlenek a szlovák oldalon leszerelték a behajtani tilos táblákat szombatra virradóra, mire a szlovák hatóság újakat rakott ki, és egyúttal beton virágtartókat kihelyezve le is szűkítette az utat.

A sátoraljaújhelyi határrendészeti igazgatóság ügyeletese, Király István elmondta: szóbeszédből úgy tudja, hogy a határ mindkét oldalán élők részt vettek a táblák eltűntetésében, és ismét megteszik, mert nem értenek egyet azzal, hogy személyautóval nem lehet átmenni a határon. Nem egyeztethető össze Schengen szellemével az, hogy beton virágtartókkal akadályozzák a közlekedést - tette hozzá.

Sátoraljaújhelyen pénteken tartották a határtalan ünnepséget, amikortól a schengeni csatlakozásnak köszönhetően ismét szabad lett az átjárás a trianoni döntéssel kettészakított zempléni város két része között. Az ünnepségen Ján Kalinic Kisújhely (Slovenské Nove Mesto) polgármestere kijelentette, hogy azért nem nyitják meg az autók előtt a határforgalmat Kisújhelynél, mert a vasútforgalom nagyon jó a településen, és szerinte a "mai világban, ahol mindenki a technikát helyezi előtérbe, talán nem baj, ha egy kis teret kapnak a gyalogosok is."

A döntéssel állítólag a két település lakosságának jelentős része nem ért egyet, hiszen évtizedekig - az új közúti átkelő megépítéséig - az autósok is használhatták ezt a határállomást. Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter azt mondta: borítékolva volt ez a cselekedet, ugyanakkor tárgyalnak tovább Kisújhely önkormányzatával, hogy személykocsikkal is átjárható legyen a határ.