Többezer diák tüntetett a tandíj ellen

Vágólapra másolva!
Szerda este a Margit híd budai hídfőjénél gyülekeztek a tandíj ellen tüntető diákok, hogy innen vonuljanak az oktatási minisztérium épületéhez. A tárca bejelentette, hogy készek tárgyalni a hallgatói szervezet alternatív tandíjjavaslatáról, ám azt a jelenlegi formájában nem tartják bevezethetőnek. A HÖOK szerint a szaktárca csak az időt húzza.
Vágólapra másolva!

Szerdán este hét órakor kezdődött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tandíjellenes demonstrációja. A diákok a Margit híd budai hídfőjénél gyülekeztek, innen vonultak át fáklyákkal az Oktatási és Kulturális Minisztérium épülete elé a Margit híd - Széchenyi rakpart - Markó utca - Honvéd utca - Szalay utca útvonalon.

Mintegy 3.500-4.000 hallgató vett részt a fáklyás, zenés demonstráción az oktatási tárca Szalay utcai épülete előtt, a tandíj visszavonását és Hiller István szakminiszter távozását követelve. Miskolczi Norbert, a tüntetést szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke beszédében felidézte, hogy a hallgatók már több mint egy éve elküldték alternatív javaslataikat az oktatási tárcának.

Az a miniszter, aki egy év alatt nem tudja megérteni egy javaslat alapelveit, nem foglalkozik a hallgatók véleményével, csak politikai érdekek mentén lavíroz, mondjon le - mondta a hallgatói szervezet vezetője. Hozzátette: nem akarnak tandíjat, mert az nem más mint egy hallgatói adó és a legnagyobb hibája, hogy mindenkit büntet.

A hallgatói érdekvédő azt mondta, ők olyan rendszert dolgoztak ki, ami mindenkit arra ösztönöz, hogy tanuljon, hiszen ez az alapvető feltétele a minőségi felsőoktatásnak. Anyagi korlátokat állítani a felsőoktatásba bekerülők elé, téves döntés, mindenkinek meg kell adni a jogot a tanuláshoz, ez ugyanis alkotmányos jog - hangsúlyozta.

A HÖOK vezetője szerint Hiller István hazudott akkor, amikor korábban azt állította, hogy nem lesz tandíj.

Utalt arra, hogy nem csak a HÖOK foglalkozik a tandíj kérdésével, hanem tavasszal várhatóan "a köztársasági elnök is felteszi a kérdést". Arra kérte a diákokat, hogy menjenek el a tandíjról szóló népszavazásra és szavazzanak szívük szerint. A HÖOK elnöke végül azt ígérte, ők soha nem adják fel.

Miskolczi sikeresnek nevezte a demonstrációt a tüntetők létszámát tekintve is. Hangsúlyozta, ez nem országos, hanem fővárosi demonstráció volt és ez már a 13. tandíjellenes tüntetés. A demonstráció röviddel kilenc óra után békésen ért véget.

Fotó: Pályi Zsófia

A Honvéd és a Szalay utca sarkán három árpádsávos zászló alatt tucatnyi Kossuth téri tüntető próbált meg csatlakozni a diákokhoz, ám a szervezők sorfalat állva nem engedték maguk közé őket. A rendőrök ekkor igazoltatták a Kossuth térieket, és egy, magát hajléktalannak mondó idősebb férfit előállítottak, mert nem tudta igazolni magát.

A minisztérium szerdán bejelentette, hogy készek tárgyalni a HÖOK alternatív tandíjjavaslatáról, ám azt a jelenlegi formájában nem tartják bevezethetőnek. Azt is közölték, hogy csütörtökre megbeszélésre hívták a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőit. A hallgatói érdekképviselet javaslataira Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár adta át a minisztérium válaszát Miskolczi Norbert HÖOK-elnöknek.

A közlemény szerint jó alap a tárgyalásokhoz, hogy a HÖOK is a hallgatói hozzájárulás szükségessége mellett foglalt állást. Abban is egyetértenek, hogy a fizetési kötelezettség képzési ciklusonként differenciált legyen, s hogy a befolyt összeg egy részét tanulmányi ösztöndíjakra fordítsák az egyetemek és főiskolák - tették hozzá. A tárca szakemberei ugyanakkor a HÖOK javaslatát többek között azért nem tartják bevezethetőnek, mert szerintük a felvett, de nem teljesített kreditek után fizetendő tandíj büntető jellegű.

A HÖOK válaszul kiadott sajtóközleményében emlékeztet arra, hogy a minisztériumnak olyan alternatív javaslatot küldtek, amelyet "a tandíj helyett, a felsőoktatás minőségének valódi javításáért" dolgoztak ki. Mint írják, a felsőoktatásért felelős szakállamtitkár levele nem tekinthető válasznak. "A válasz semmitmondó, nem ad egyértelműen igent, sem pedig nemet. A megjelölt indokok alapján csupán időhúzásnak tekintjük" - értékelte Manherz Károly válaszát a HÖOK.