Nem siet a vallomás kiadásával Gyurcsány

2007.10.01. 12:43

Egyelőre sem Gyurcsány Ferenc, sem Szilvásy György nem hozza nyilvánosságra a Zuschlag-ügyben tett vallomását, pedig megtehetnék ezt. A kormányfő és minisztere arra hivatkozik, hogy nem akarja veszélyeztetni a nyomozás érdekeit.

"Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György is készen áll arra, hogy... publikálják saját vallomásaikat" - közölte az [origo]-val a Kormányszóvivői Iroda. Ennek ellenére mégsem hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat a Zuschlag-ügyben múlt héten kihallgatott politikusok.

A Kormányszóvivői Iroda szerint nem véletlen, hogy "amikor az ügyészség nyomoz egy ügyben, akkor nem szokás nyilvánosságra hozni a tanúvallomásokat". Hozzátették, ha az ügyészség kijelenti, hogy nem veszélyezteti a nyomozás érdekeit a vallomások nyilvánosságra kerülése, akkor publikálják a saját vallomásaikat az érintett kormánytagok..

Az ügyészség ugyanakkor már korábban közölte, "a tanú nyilvánosságra hozhatja vallomását, ebbe a főügyészségnek nincs beleszólási lehetősége". A Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes, Szabó Ferenc hozzátette azt is, "adott esetben ez sértheti a nyomozás érdekeit". Erre a félmondatra hivatkozik most a Kormányszóvivői Iroda, amikor a vallomások kiadása körüli hezitálást magyarázza. 

Szerettük volna megtudni Szabó Ferenctől, hogy a jelenlegi szakaszban veszélyeztetné-e a két vallomás kiadása az ügy minél alaposabb felgöngyölítését, de a szóvivőt hétfőn nem tudtuk elérni.

"Egyeztetést követően" - mondta Szilvásy György az [origo]-nak arra a kérdésre, hogy mikor hozná nyilvánosságra saját vallomását, majd közölte, hogy az ügy bírósági szakaszában egyébként is nyilvános lesz mindaz, amit elmondott az ügyészeknek. Ezt követően a Kormányszóvivői Irodához irányított minket Szilvásy.

Kerestük Jánosi György volt ifjúsági és sportminisztert, valamint Baja Ferencet, akit az MSZP pártalapítványának elnökeként hallgatott meg az ügyészség, de nem vették fel telefonjukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK