Veszélybe kerülhet az e-útdíj tendere

Vágólapra másolva!
Bukhat az elektronikus útdíjrendszer megvalósítása - írta szerdai számában a Népszabadság. A lap szerint vagy az új szisztéma kiépítéséről csütörtöki dátummal megjelenő tender jogellenes, vagy a díjellenőrzés közbeszerzési eljárása az. Az egyikben a megrendelő azzal érvel: a díjszedés az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. törvényben biztosított privilégiuma. A másikban viszont éppen ezt adná magánkézbe.
Vágólapra másolva!

Veszélybe kerülhet az elektronikus útdíjrendszer a Népszabadság szerint. A lap úgy tudja, hogy az elektronikus útdíjrendszer második közbeszerzési eljárásának kiírására a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) olyan ajánlatokat vár, amelyekkel 2009-től a tehergépkocsik elektronikus módon, a megtett úttal arányosan fizethetnek az úthasználatért.

Ezt Magyarország több mint 6300 kilométernyi közútján - autópályákon, autóutakon és számos főútvonalon - vezetnék be. A lap szerint azonban saját tendere szabályosságát a KKK már a kiírás előtt kétségessé tette.

Az új díjrendszer megvalósíthatóságát legalábbis a reménybeli rendszerszállítók szerint befolyásolhatja, hogyan foglal állást a Közbeszerzési Döntőbizottság az új infrastruktúra ellenőrző rendszerének kiépítésére megindított közbeszerzési eljárás folytatásáról.

A testület néhány napja meghirdetett vizsgálatának arra kellene választ adnia: megállják-e a helyüket azok az érvek, amelyekkel a KKK alá szeretné támasztani, hogy a beruházást kizárólag az ÁAK Zrt. képes megvalósítani - olvasható a lapban.