Agyafúrttól az idegbetegig - bujdosó külföldiek Magyarországon

Vágólapra másolva!
Már csak két órája volt a szökött bűnözőnek, hogy elévüljön büntetése, de már el is kezdett ünnepelni. Korán örült, a kommandósok elkapták. Sokan azonban megússzák: elévülés miatt évente 1-2 ezren lógnak meg a börtönbüntetés elől. Persze hozzánk is szökik sok külföldi bűnöző. A Balatonon fogtak már biciklin menekülő német feleséggyilkost is.
Vágólapra másolva!

1700-2400 szökésben lévő vádlott és elítélt úszta meg évente a büntetést 2000 és 2003 között Magyarországon, mert körözésük alatt elévült büntethetőségük - tudta meg az [origo] a Legfelsőbb Ügyészségtől (LÜ). Az elmúlt három évben valamennyit javult a helyzet: 2004-ben és 2005-ben körülbelül évi ezer ember, míg tavaly 833 körözött esetében évült el az a bűncselekmény, ami miatt elfogatóparancsot adott ki ellenük a hatóság.

Ennél régebbi adatai nincsenek az ügyészségnek. Azokat a számokat pedig egyáltalán nem is gyűjtötték soha az LÜ-nél, hogy a vádlottak esetében hányszor vonták vissza az elfogatóparancsot elévülés miatt. Az utánajárást az is nehezíti, hogy csak az érintettek írásbeli beleegyezése alapján lehetne tudni, hogy Magyarországon kik voltak azok az elítélt, de börtönbe soha nem vonult bűnözők, akik sikeresen bujkáltak addig, amíg el nem évült büntetésük.

Aki megúszta: P. Tamás

Hivatalos névsor híján sorra hívtuk az ORFK, a kiemelt körözésekkel foglalkozó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) illetékeseit: talán nyomozóik fel tudnak idézni egy-két úgynevezett nagy halat, akik több évi bujkálással megúszták a börtönt. "Nem emlékeznek a kollégák más nagy névre, egyedül P. Tamás ügye ugrott be nekik" - közölte Csontos Stefánia, az NNI szóvivője arra a férfira utalva, aki a közelmúltban Kármán Irén újságíró megverése kapcsán ismét bekerült a sajtóba.

P. Tamás egy időben a magyar körözési toplista élén állt, de elévülés miatt 2003-ban megszüntették ellene az eljárást. Az Energol-ügyben az 1990-es évek közepén a vádlottak - a vádirat szerint - 6,7 milliárd forintos kárt okoztak több tízmillió liter kőolaj illegális forgalmazásával. P. Tamás a cég egyik vezetője volt, de 19 vádlott-társával ellentétben megúszta az eljárást. A nyomozók azt feltételezik, hogy külföldön húzta meg magát hosszú éveken át.

A szövevényes Energol-ügyben még 1996-ban kezdett el nyomozni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a fogyasztóvédők feljelentése alapján "rossz minőségű termék forgalomba hozatala" miatt. Az eljárás kezdeti szakaszában a nyomozók még az olajügyek és a fővárosi robbantásos leszámolások közti összefüggés lehetőségét is vizsgálták, ám ebben az irányban eredménytelen maradt az adatgyűjtés.

Aki majdnem megúszta: A. Mohamed

"2007. május 16.-án a kora délutáni órákban titkos nyomozás eredményeként 30 helyszínen közel 160 vámnyomozó csapott le egy időben egy bűnszervezet tagjaira" - közölte a hírt a távirati iroda. A tudósításból kiderült, hogy a jól szervezett banda Amerikától a Távol-Keletig hozottt be Magyarországra műszaki cikkeket, amelyek után nem fizették be az Áfá-t, ezzel 2 milliárdos kárt okoztak. Az is szerepelt a hírben, hogy a 12 tagú bűnszervezet minden tagját elkapták a vámkommandósok, kivéve egy valakit: a banda fejét.

A 36 éves szír állampolgárságú, Budapesten élő A. Mohamed jól ismert volt a magyar hatóságok előtt. A bűnszervezet irányítója ellen már 2004 előtt "bűncselekmény gyanúja miatt" nyomoztak, ám akkor elévülés miatt nem tudtak eljárást indítani ellene. A bujkálás után előkerült Mohamed ismét rossz útra tévedt, derült ki utólag. A kétmilliárdos csaláshoz szükséges áru beszerzését ugyanis ő finanszírozta a hatóságok szerint.

A nyár elején még arról szóltak a hírek, hogy szökésben van a férfi, de mint azt Sípos Jenő, a VPOP szóvivője most közölte az [origo]-val: "a közelmúltban elfogták A. Mohamedet". Ennél többet azonban egyelőre nem sikerült megtudnunk. Egyszer tehát megúszta a szír férfi, másodjára már nem sikerült.

Két óra múlva szabad ember lett volna

Hogy A. Mohamed esetében ő hibázott-e, vagy a vámnyomozók voltak ügyesek, azt nem tudni. Az érdekesebb esetek mindenesetre azt mutatják, némi szerencse is kell ahhoz, hogy valakit az elévülés előtt nem sokkal csípjenek meg az egyenruhások. Az általában sokszoros körözötteket és súlyos bűncselekményt elkövetőket kereső NNI-nél volt már jó pár alkalom, amikor hetekkel az elévülés előtt csíptek nyakon bűnözőket.

Forrás: MTI
Kommandósok akcióban

A legérdekesebb, egyben a legrizikósabb eset az volt, amikor 2 órával azt megelőzően fogtak meg valakit, hogy elévült volna az általa elkövetett bűncselekmény. Csakhogy a férfi nagy hibát követett el, mondhatni elkönnyelműsködte. Az éjféli határidő előtt két órával előbújt rejtekhelyéről, a barátaival meg akarta ünnepelni, hogy szabad ember lesz. A lakásból - ahol bujkált - lement egy közeli kocsmába bulizni a haverjaival. Csakhogy a rejtekhelyét egy ideje már figyelték a kommandósok, akiknek több se kellett: mulatozás közben lecsaptak a férfira - mesélte a történetet az NNI szóvivője.