Zacskóban osztják a vizet a forró Pesten

Vágólapra másolva!
Több tízezer zacskó vizet osztanak szét Budapesten a hőség miatt. A határátkelőnél és a MÁV késésben levő vonatain is osztogatnak vizet, az állatkerti állatokat pedig locsolják. Több településen gondok voltak a vízellátással. Az ózonszint többször átlépte a határértéket, ezért a környezetvédelmi miniszter azt kéri: a budapestiek lehetőleg ne üljenek autóba.
Vágólapra másolva!

Több megyében szerdán, kedden pedig Budapesten dőlt meg a melegrekord, és a hőmérséklet szerda délután akár negyvenegy fokos is lehet. Szerdán Szegeden is melegebb volt, mint korábban bármikor ezen a napon. A fővárosban várhatóan nem kell vízkorlátozásra számítani, bár a fogyasztás 15-25 százalékkal magasabb az átlagosnál, és folyamatosan növekszik. Várhatóan a hét végéig fennmarad a hármas fokozatú hőségriasztás.

A hét első két forró napján, hétfőn és kedden összesen 3800 liter ballonos vizet és mintegy 40 ezer félliteres zacskós vizet osztottak szét Budapesten a forgalmas csomópontokon. A hőségriadó ideje alatt napi 14 órában oszt vizet a Deák téren a Fővárosi Vízművek, és kutyaitatót is kialakítottak. A hegyeshalmi határátkelőnél összetorlódott öt kilométeres kocsisorban veszteglő kamionosoknak is osztottak vizet a katasztrófavédők, a nyírbátori átkelőnél pedig gyorsították a határátlépést. Tiszaújvárosban a rendőrök osztogatnak ásványvizet, Miskolcon pedig - ahol negyven fok fölé emelkedett a hőmérséklet - locsolókocsikkal hűtik az utakat és a síneket. Székesfehérváron a vízosztás mellett kérésre a járókelők vérnyomását is megmérik.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter arra kéri a budapestieket, ha nem feltétlenül szükséges, ne üljenek autóba, használják inkább a tömegközlekedést. Az elmúlt 24 órában ugyanis Budapesten a levegő ózonkoncentrációja néhány alkalommal átmenetileg túllépte az egészségügyi határértéket. Igaz, az érték nem érte el a riasztási szintet.

A MÁV a hőség miatt néhány vasútvonalon sebességkorlátozást vezetett be. Van, ahol húsz kilométer per órás sebességgel járhatnak csak a vonatok. Ha a személyszállító vonatok előre nem látható okok miatt tíz percnél többet várakoznak, a MÁV-START Zrt. ásványvizet oszt az utasoknak - áll a társaság közleményében.

Gondok voltak a vízellátással Bódvaszilason, ahol leégett egy szivattyú. A probléma öt másik települést is érintett, és a vízszolgáltatás csak délután állt helyre. Az érintett községekben várhatóan korlátozzák majd a vízhasználatot, ezután nem lehet majd locsolni és autót mosni. Győr-Moson-Sopron megyében nyolcvan szabadtéri tüzet kellett megfékeznie a tűzoltóknak, mióta három hete elrendelték a tűzgyújtási tilalmat.

Különleges intézkedéseket vezettek be a pécsi állatkertben a hőség miatt. A borz kifutójába fürdőedényt helyeztek, az Ausztráliában honos futómadarat, az emut, valamint a mosómedvéket gyakran vízzel locsolják, a csimpánzok pedig műanyag flakonokból hűtött teát, továbbá jégből és gyümölcsökből készített italt fogyaszthatnak.

A Velencei tóba a pátkai víztározóból engednek át vizet, mert csökken a vízszintje. Egyelőre a csökkenés még napi egy centiméter alatt marad, de ha néhány napnál tovább tart a forróság és az aszály, és ráadásul még a szél is feltámad, a tó vízszintje napi egy centiméterrel is csökkenhet a szakemberek szerint.