Minden traffipaxot ráállítanak a gyorshajtókra

2007.04.23. 11:36

A gyorshajtás elleni, összeurópai rendőri akció keretében szerdán és csütörtökön Magyarországon is fokozottan mérik az autók sebességét. A minden üzemképes traffipaxot felvonultató akció oka, hogy a statisztikák szerint a legtöbb balesetet a gyorshajtók okozzák.

A gyorshajtók kiszűrésére közlekedésbiztonsági akciót tartanak a hét közepén - közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. Az Európai Unió tagállamaira, valamint Svájcra, Norvégiára és Moldáviára - kiterjedő, egyhetes akciót a TISPOL, az unió közlekedésrendészete szervezi.

A magyar rendőrség - mint a TISPOL tagja - részt vesz a Speed (sebesség) ellenőrzés végrehajtásában, és április 25-én és 26-án fokozott közúti ellenőrzést tart országszerte. Az akcióban valamennyi üzemképes - hagyományos és automata - sebességmérőt használják majd - derül ki a rendőrség honlapjáról. A gyorshajtók kiszűrése mellett a Nemzeti Közlekedési Hatóság a járművek műszaki ellenőrzését is elvégzi.

Magyarországon és az Európai Unióban is a leggyakoribb szabálysértés a gyorshajtás és ez a legfőbb baleseti ok is a biztonsági öv bekötésének elhagyása mellett. Az Európai Unió 2001-es célkitűzése szerint 2010-ig 50 százalékkal kellene csökkenteni a halálos közúti balesetek számát.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK