Bírság járt a vörös csillag kitűzéséért

Vágólapra másolva!
120 ezer forint pénzbírságra ítélte a bíróság Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 nevű szervezet vezetőjét, mert több alkalommal viselt vörös csillagos kitűzőt. A bíróság elutasította a Vajnai Attila által az utolsó szó jogán is megismételt érvelést, amely szerint ők oktató-tájékoztató jelleggel viseltek vörös csillagot.
Vágólapra másolva!

Tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért 120 ezer forint pénzbírságra ítélte Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 nevű szervezet vezetőjét első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A Vajnai Attila hat - korábban egyesített - ügyéből kettőben ugyanezzel a cselekménnyel vádolt Horváth Sándor esetében is ugyanezt állapította meg a bíróság, és a férfit egy év próbára bocsátotta. Az ítélethirdetés után mindketten bejelentették: fellebbeznek.

"A vörös csillag akkor is vörös csillag, ha előtte egy galamb repül" - magyarázta az indoklás során Nyilas Levente bíró, miközben a vele szemben ülő Vajnai Attila éppen ilyen, Horváth Sándor pedig egy ötágú, de nemzetiszínű csillagra emlékeztető jelvényt viselt zakója hajtókáján. A bíró szerint a tiltott önkényuralmi jelképekkel kapcsolatban nem csupán azt kell figyelembe venni, hogy azok használatát törvény tiltja, de azt is, hogy az ilyesmi a társadalom szélesebb rétegeinek érzékenységét sértheti.

A bíróság elutasította a Vajnai Attila által az utolsó szó jogán is megismételt érvelést, amely szerint ők oktató-tájékoztató jelleggel viseltek vörös csillagot.

A Vajnai Attila ellen indított perek egyike névtelen feljelentés alapján indult a politikus ellen, mivel egy általa korábban szerkesztett internetes honlapon tette közzé a szimbólumot, ami az eljáró VIII. kerületi ügyészség szerint "a weboldal sajátosságai miatt önkényuralmi jelképnek minősül, mivel az adott körülmények között a vörös csillag alkalmas arra, hogy a külső szemlélőt a kommunista diktatúrára, annak eszmeiségére emlékeztesse". A fennmaradó öt eset mindegyikében televíziós szereplés során vagy nyilvános helyen, így bírósági tárgyaláson, illetve pártrendezvényen viselte a vörös csillagot.

A Vajnai Attila ellen - szintén tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt - indult perek egyikét már a strasbourgi emberjogi bíróság vizsgálja. Ennek az eljárásnak az volt a tárgya, hogy egy 2003-as megmozduláson - akkor még a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt alelnökeként - vörös csillagot viselt, akárcsak a politikust próbára bocsátó jogerős ítélet tavalyelőtt őszi kihirdetésekor.