Nem hibáztak a halálos mandulaműtétnél a kórház szerint

Vágólapra másolva!
Nem történt mulasztás annak a kisfiúnak az ellátásánál, aki mandulaműtétje után pár nappal meghalt - ezzel az eredménnyel zárult a kórház belső vizsgálata. A műtétet végző orvos felfüggesztését megszüntették. Mivel a szülők feljelentést tettek, a rendőrség nyomoz, és egy másik egészségügyi vizsgálat sem zárult még le.
Vágólapra másolva!

Lezárult a Kaposi Mór Oktató Kórház belső vizsgálata a mandulaműtéte után öt nappal meghalt négyéves kisfiú ügyében. Azt állapították meg, hogy a tragikus eseményt nem orvosi, illetve ápolásszakmai hiányosság vagy mulasztás okozta - jelentette be Repa Imre, az intézmény főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján Kaposváron.

A főigazgató tájékoztatása szerint a kórház fül-orr-gégészeti osztályán november 23-án mandulaműtéten átesett kisfiút három nap után szövődménymentesen hazaengedték. Egy nappal később soron kívüli kontrollvizsgálatra volt szükség, mivel a gyermek nem evett és nem ivott több mint 24 órája. Az orvosok megfelelő műtét utáni állapotot találtak, és szövődményt nem észleltek a gyermeknél, de felvették a gyermekosztályra, hogy rendeződjön a folyadékháztartása. Itt a gyermek ismét vett magához folyadékot, infúziós és antibiotikumos kezelést és fájdalomcsillapítót kapott.

A második napon evés közben hirtelen masszív artériás vérzés lépett fel nála, majd perceken belül leállt a keringése és légzése, ami miatt újra kellett éleszteni. A kisfiú életéért 12 órán át küzdöttek, ennek ellenére november 28-án meghalt.

Mivel egy rutinműtét vezetett halálhoz, belső vizsgálatot rendelt el az intézmény vezetője, aki szerint szerettek volna külső igazságügyi szakértőt is bevonni, de ehhez a szülők nem járultak hozzá, mondván, erre sor kerül majd a későbbiekben. A szülők részéről a tragédia hatása alatt megfogalmazott panaszokat az intézmény hiába kérte írásban, azt nem kapta meg a mai napig - tette hozzá Repa.

A vizsgálat megállapította: a gyermek ellátásában részt vevő osztályokon a tárgyi és személyi feltételek biztosítottak voltak, az ellátás az intézmény szakmai protokolljai, szabályzatai, előírásai szerint történt. Tévesztés, mulasztás az ellátás egyik fázisában sem történt. A főigazgató a vizsgálat lezárultával megszüntette a műtétet végző orvos felfüggesztését.

Jelenleg is tart az egészségbiztosítási felügyelet, valamint az ÁNTSZ szakmai vizsgálata. Megtörtént a kisfiú igazságügyi boncolása, de ennek eredményéről - a szülők feljelentése nyomán indított rendőrségi nyomozás miatt - a kórház nem kaphat tájékoztatást - mondta Repa Imre. A főigazgató arról is beszélt, hogy az intézményben 2004 és 2007 között több mint 1200 mandulaműtétet végeztek, és ez alatt a négy év alatt eddig az esetig egy halállal végződő szövődmény sem fordult elő. Hozzátette, fenntartja korábbi álláspontját, hogy amennyiben a további eljárások bármiféle, a kórházat érintő felelősséget megállapítanak a tragikus eseménnyel kapcsolatban, az abból származó erkölcsi és anyagi következményeket vállalja.