Sólyom nem fogadta a Magyar Gárda vezetőjét

Vágólapra másolva!
Nem fogadta szerdán Sólyom László a Magyar Gárda képviselőit, akik személyesen akarták beszélni vele vasárnapi felvonulásukról. A köztársasági elnök szerint cigányellenes tüntetés volt a Gárda rendezvénye. A gárda vezetője a demokrácia arculcsapásáról beszél.
Vágólapra másolva!

A demokrácia arculcsapásának tekintik, de tudomásul veszik, hogy az államfő nem hallgatja meg személyesen álláspontjukat - mondta Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke szerdán, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján. Egy nappal korábban, a kisebbségi ombudsman megkeresésére írt válaszlevelében Sólyom László cigányellenes tüntetésnek nevezte a Magyar Gárda vasárnapi felvonulását.

Vona szerint Sólyom Lászónak tudnia kell, hogy ezeknek az embereknek is köztársasági elnöke ő, nemcsak a három ombudsmannak és nem csak az Országos Cigány Önkormányzatnak" - fogalmazott, feltéve a kérdést: "hogy küzdhet az a diszkrimináció ellen, aki maga is diszkriminál". Kedden elektronikus levélben kért lehetőséget az államfőtől arra, hogy személyesen fejthessék ki álláspontjukat, ám még a nap folyamán azt a választ kapták, hogy a köztársasági elnöknek "nem áll módjában fogadni" őt. Kérdésünkre Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke ugyanezt az egy mondatot ismételte el, de megindokolni nem kívánta.

A kormány szerdán közleményben ítélte el a "Magyar Gárda és szövetséges szélsőjobboldali szervezeteinek cigányellenes, rasszista szavait és akcióit".