Jóváhagyták a Király utca 40. eladását

Vágólapra másolva!
Budapest VI. kerületének képviselő-testülete csütörtök esti ülésén megszavazta a Király utca 40. szám alatti épület végleges adásvételi szerződését. Többi között ezen döntés ellen is tiltakoztak civil szervezetek az önkormányzat épülete előtt délután.
Vágólapra másolva!

Verók István, a VI. kerület polgármestere a nap folyamán azt nyilatkozta: az ügyben szakhatóságként eljáró Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal (KÖH) egyeztetve döntöttek úgy, hogy az eredetileg Hild József irodája által tervezett épület homlokzata megmarad, így a befektető az eredeti terveit némileg átszabva megvalósíthatja a beruházást.

A mintegy 4000 négyzetméteres új ingatlanban mintegy 1000 négyzetméteren alakíthatja ki a kerület a Szépkorúak Házának nevezett idősotthont.

Mivel az épület műemléki környezetben, valamint az UNESCO világörökségi listáján szereplő Andrássy út úgynevezett védő-rávezető zónájában áll, jogerős építési és bontási engedély nem adható ki a KÖH hozzájárulása nélkül.

Mezős Tamás, az örökségvédelmi hivatal elnöke elmondta: a KÖH írásos állásfoglalása szerint az eredeti homlokzatot meg kell tartani, s a már megbontott homlokzati részeket vissza kell építeni. Ez az állásfoglalás még nem tekinthető hozzájárulásnak, az ugyanis majd az új tervek engedélyeztetési eljárásának része lesz.

Az épület lebontása ellen tiltakozó Óvás Egyesületben is megoszlottak a vélemények arról, hogy helyes-e a homlokzat megtartása mellett elbontani az épület többi részét. Jávor István, a civil szervezet elnöke úgy fogalmazott: a "fászádizmussal" (azaz a homlokzat megtartása mellett végrehajtott bontással) nem értenek egyet, ebben a "kivételes esetben" azonban még mindig jobbnak látják ezt, mint az egész épület eltüntetését.

A Király utca 40. lebontása ellen civil szervezetek 2005 óta tiltakoztak, az építésügyi hatóságként eljáró VII. kerület ugyanis a KÖH hozzájárulása nélkül adta ki a bontási engedélyt. A tiltakozáshoz csatlakozott Bozóki András akkori kulturális tárcavezető és Demszky Gábor főpolgármester is. A bontást végül a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség 2006 februárjában leállíttatta.

A képviselő-testület ülése előtt civil szervezetek - többek közt a Kárpát Kommandó Bohóchadsereg, az Óvás Egyesület és a Levegő Munkacsoport - ismét tiltakoztak a Király utca 40. eladásán túl a Hunyadi téri és a Nagymező utcai mélygarázsépítés ellen.