Újra ellopták Antall József szobrát

Vágólapra másolva!
Ismét ellopták Antall József korábbi miniszterelnök szobrát a fővárosi XV. kerületből. A szobor korábban május elején tűnt el, pár nappal később azonban megtalálták. A kerületi polgármester szerint a szobrot fémtolvajok vitték el. A MDF a színesfém-kereskedelem szabályainak szigorítását kérte a kormánytól.
Vágólapra másolva!

Ellopták Antall József korábbi miniszterelnök szobrát a budapesti XV. kerületi Pestújhelyi térről - olvasható a rendőrség honlapján. A bronzból készült fejszobor csütörtök-pénteken tünhetett el.

Hajdu László, a XV. kerületi polgármester szerint nem politikai indítékú a szoborlopás, az alkotást valószínűleg színesfémgyűjtők vitték el. A polgármester szerint profi tolvajok lehettek az elkövetők, erre utal, hogy a szobrot tartó két, másfél centis acélrudat is el tudták vágni.

A szobrot május elején egyszer már ellopták. A műalkotást négy nappal később, rendőrségi bejelentés után találták meg egy XXI. kerületi családi ház előtt. A XV. kerület 2003 decemberében állíttatta fel a szobrot. Antall József ugyanis Pestújhelyen született, itt is járt iskolába, sőt családja Pestújhely alapítói közé tartozik.

A Magyar Demokrata Fórum elvárja, hogy a kormány szigorítsa meg a színesfém-kereskedelem szabályait - olvasható Herényi Károly a párt frakcióvezetőjének közleményében. Herényi szerint a jelenlegi törvényi szabályozás inkább segíti, mint elriasztja a tolvajokat, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt esztendőben megsokszorozódott a színesfém lopások száma.

A rendőrség szerint tavaly 844, az idei első félévben pedig már 562 alkalommal loptak el színesfémből készült tárgyakat. A fémeken belül is főként a színesfémeket - sárgarezet, vörösrezet, bronzot - kedvelik tolvajok, egyszerűen azért, mert ezekért fizetnek a legtöbbet a feldolgozók.

A tapasztalatok szerint a tolvajok főként a közművállalatokat rövidítik meg, vagyis kábeleket, trafókat, vezetékeket, síneket tulajdonítanak el leggyakrabban. Kedveltek a bronzból készült szobrok is: áprilisban a Gellért-hegyről Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma és Assisi Szent Ferenc szobra, augusztusban pedig Teleki Pál egykori miniszterelnököt ábzázoló gödöllői szobor tűnt el. A temetőkből pedig a fémdíszeket lopják: júliusban a Farkasréti temetőből Hofi Géza humorista sírjáról vitték el a díszítő öntvényeket.