Nem akarnak föld alatti piacot a Hunyadi tériek

Vágólapra másolva!
A Hunyadi tét megmentéséért demonstrált pénteken több civil szervezet. A tüntetők azt a szerződést kifogásolták, amelyet a VI. kerületi önkormányzat kötött korábban a tér rekonstruálására. Ennek értelmében a tér alá mélygarázs épülne, a piac az épület pincéjébe kerülne. A kerületi önkormányzat pénteki ülésén a képviselők felhatalmazták a polgármestert, hogy bontsa fel a szerződést.
Vágólapra másolva!

A Hunyadi téri park és piac megmentése érdekében demonstrált pénteken a VI. kerületi önkormányzat épülete előtt több civil szervezet, köztük a Védegylet, az Óvás!, az Ifjú Humanisták és a Nagymező Utcaiak Egyesülete.

A civil szervezetek azt nehezményezték, hogy az önkormányzat 2007 nyarán pályáztatás nélkül bízott meg egy céget a tér rehabilitálásával. A szerződés értelmében a tér alá mélygarázs épülne, a piac az épület pincéjébe kerülne, a vásárcsarnok épületében pedig Európa Ház nyílna. A téren álló fák egy részét kivágnák, a befektető pedig 50 évre hasznosítási jogot kap az ingatlanra.

A tüntetők ezzel szemben azt szeretnék, ha a tér és a műemlékvédelem alatt álló vásárcsarnok eredeti funkcióikban újulna meg, szeretnék azt is, hogy ne épüljön mélygarázs, az önkormányzat pedig folyamatosan egyeztessen a lakossággal a tervekről. A civilek ezzel kapcsolatban pár nap alatt közel ezer aláírást gyűjtöttek össze. Hamarosan rendőrségi feljelentést is tesznek hűtlen kezelés vádjával - olvasható a civil szervezetek közleményében.

A kérdéssel az önkormányzat pénteki ülésén foglalkozott. A képviselő-testület felhatalmazta Verók István polgármestert a szerződés felbontására, aki ígéretet tett a nyílt pályáztatás lefolytatására és a civilekkel való egyeztetésre. A civilek a döntést látványos, de garanciát nem jelentő lépésnek tartják - fogalmaz az [origo]-hoz eljuttatott közlemény.