Lendvai az államfőhöz és a házelnökhöz fordult

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke állásfoglalását kéri Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője annak kapcsán, hogy a napokban politikusok háza elé hirdettek tüntetéssorozatot.
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó levélben fordult a közjogi méltóságokhoz.

A szocialista politikus megfélemlítésnek és nem véleménynyilvánításnak nevezte a tervezett tüntetéssorozatot, amelyet politikusok családi otthona elé hirdettek meg és kezdtek el. Nem a politikusokat félemlítik meg ezzel, hanem azok családtagjait és gyermekeit - írja levelében.

A frakcióvezető véleménye szerint a demonstrációk az érintett politikusok magánélethez, a családja biztonságához fűződő jogait sértik. "Semmilyen politikai vélemény nem igazolhatja, hogy akár Orbán Viktor, akár Gyurcsány Ferenc, akár mások gyerekeinek apjuk vesztét követelő jelszavakat kelljen végighallgatniuk, még ha köztudott is, hogy az ilyen végletes indulatokat soha nem a többség vallja magáénak" - fogalmazott.

Lendvai Ildikó azért kéri Sólyom László és Szili Katalin segítségét, mert "ha minderről csak pártpolitikusok gondolkodnak és beszélnek, az a magyar közélet mai megosztottsága miatt könnyen csak egyik vagy másik oldalon találhat meghallgatásra".

Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum nevű szervezet vezetője szombaton a miniszterelnök budai háza előtt tartott demonstráción jelentette be, minden héten egy-egy kormánypárti vezető politikus házához vonulnak demonstrálni, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen.

Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére hétfőn este azt mondta, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal a szokásoknak megfelelően levélben fog válaszolni Lendvai Ildikónak.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke pedig azt közölte a távirati irodával, hogy Szili Katalin házelnök kedden reagál a nyílt levélre.