Vágólapra másolva!
Vasárnapig az SZDSZ elő akar állni egy olyan egészségbiztosítási javaslattal, amely elfogadható a koalíciós pártok számára - jelentette be hétfőn Kóka János pártelnök. A koalíciós pártok hónapokig elfogadhatatlannak tartották egymás javaslatát, a biztosítási reformról szóló vitát Gyurcsány Ferenc mozdította ki a holtpontról saját javaslatával. Az SZDSZ a miniszterelnök tervezete mellett jó tárgyalási alapnak tartja az Államreform Bizottság modelljét is.
Vágólapra másolva!

A szabad demokraták vasárnapra állnak elő egy kompromisszumos egészségbiztosítási javaslattal - jelentette be Kóka János pártelnök, az SZDSZ hétfői kibővített frakcióülése után. Kóka hozzátette: a következő napokban folyamatosan zajlanak majd az egyeztetések az SZDSZ egészségügyi kabinetjében, illetve a szaktárcánál.

Kóka megismételte, hogy előrelépésnek tartják azt, hogy a kormányfő által csütörtökön ismertetett javaslatban a szolidaritás mellett megjelenik a verseny is. A miniszterelnök által kifejtett, majd az MSZP által is jóváhagyott koncepció szerint egy állami biztosító maradna, az állampolgárok pénzének felhasználásáról azonban a megyei egészségbiztosítási pénztárakból létrejövő regionális kasszák döntenének.

Az SZDSZ felé azzal nyit a javaslat, hogy a hét regionális pénztárba kisebbségi tulajdonosként - maximum 49 százalékos részesedés erejéig - beengednék az üzleti biztosítókat is. A koncepció szerint egy átmeneti időszak után lehetővé válna az is, hogy a pénztár a saját régiójából kinőve versengjen más régió betegeiért.

Az SZDSZ elnöke szerint napirenden van az Államreform Bizottság elképzelése is, amelynek a lényegét hétfőn ismertette a Népszabadság. A javaslat a kormányfő hét regionális pénztárával szemben öt országos biztosítót engedne be a piacra. Az öt gazdasági társaságban az államnak 51 százalékos részesedése lenne. Az országos biztosítónak első pillanattól kezdve versenyeznie kellene az ügyfelekért. A Népszabadság szerint ez az elképzelés számol azzal, hogy az állami tulajdonrészt a későbbiekben megvehetnék a magánbiztosítók.

Kóka szerint az Államreform Bizottság tervezete lehetséges tárgyalási alap a szabad demokraták számára. A pártelnök hozzátette: bízik benne, hogy Draskovics Tibor tárca nélküli miniszterré való kinevezése - aki egyben az Államreform Bizottság vezetője is - erősítheti a javaslat támogatását a kormányzaton belül.

Az SZDSZ a saját tervezetét már áprilisban nyilvánosságra hozta. A liberális párt ezt követően többször is kifogásolta, hogy a szocialisták nem állnak elő a saját modelljükkel. A késlekedés miatt az SZDSZ vezetőinek egyik, májusi megbeszélésén az is felmerült, hogy kilépnének a koalícióból, és kívülről támogatnák a kormányt. Végül június elején az MSZP is elkészítette saját javaslatát, ez azonban elfogadhatatlan volt a SZDSZ számára. A vitát a kormányfő mozdította ki a holtpontról, a csütörtökön felvázolt, kompromisszumosnak szánt modelljével.