Tízezres lőszerlopással gyanúsítják az exrendőrt

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint több tízezer lőszert vitt el korábbi munkahelyéről egy volt rendőr Szegeden, akit ezért őrizetbe vettek. Az ügyészség szerint a volt lőkiképző és raktáros sportlövőknek árusította a rendészeti szakközépiskolából lopott lőszereket.
Vágólapra másolva!

Lőszerrel való visszaélés miatt őrizetbe vettek egy volt rendőrt Szegeden, aki a gyanú szerint lőszert vitt el korábbi munkahelyéről, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolából - mondta Imolya Imre, a Szegedi Nyomozó Ügyészség vezetője csütörtökön. Imolya sajtótájékoztatón közölte: a nyomozó ügyészségen március 23-án indult eljárás hivatalból tett feljelentés alapján, ismeretlen személy ellen lőszerrel való visszaélés miatt. A volt rendőrt a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola parancsnoka jelentette fel.

Az ügy előzménye,hogy D.I. volt rendőr törzszászlós, az iskola lőkiképzője és egyben lőszerraktárosa volt, akinek beosztását a parancsnok fegyelmi vétség miatt megszüntette (a beosztásának megszüntetését a férfi is kérte) Ezzel együtt járt a beosztás február végi átadás-átvétele, amely a lőszerraktárban semmiféle hiányt nem állapított meg. Április elején egy versenyre való felkészülés során egy ismételt és tételes ellenőrzés azonban lényeges eltéréseket és hiányt állapított meg. Felmerült a gyanú, hogy a február végi átadás csak formális és nem tételes, valós ellenőrzés volt - mondta az ügyészségi szóvivő.

Tájékoztatása szerint a feljelentés előzményeként különböző belső, helyi ellenőrzések történtek az iskola raktárában. Május 21-én az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium oktatási főigazgatósága vizsgálata például megállapította, hogy több tízezres nagyságrendben hiányzik MFS 9X19-es parabellum lőszer, és kizárták a nyilvántartási tévedés lehetőségét. Emellett márciusban már különböző hírek keringtek sportlövői körökben Szegeden, hogy a kiképző az általa kezelt raktár készletéből ismerősei részére a lövészversenyeken is használható lőszereket adott el.

A nyomozók szerint akadt olyan sportlövész, aki háromezer darab lőszert vásárolt 2006 őszén D.I-től, a kereskedelmi árhoz képest féláron és annak egy részét továbbadta két másik sportlövőnek. Ebből a készletből két doboz, összesen száz darab speciális jelzéssel ellátott, kifejezetten a BM részére gyártott, kereskedelmi forgalomban nem kapható lőszert sikerült lefoglalni.

Az immár a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható volt rendőrt május 16-án előállították az ügyészségen, meggyanúsították és őrizetbe vették, két nappal később pedig a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását az ilyenkor szükséges házkutatással együtt. A lőszerrel történő visszaélést a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Az utóbbi hetekben több olyan bűncselekmény híre látott napvilágot, amelyben a gyanú szerint rendőrök és volt rendőrök voltak az elkövetők. A botránysorozat miatt távozni kényszerült az országos- és a budapesti rendőrfőkapitány, és lemondott a rendészeti és igazságügyi miniszter is.