Az osztrákok is vizsgálják a Rába szennyezését

Vágólapra másolva!
Már a helyi elöljáróság is vizsgálja Ausztriában a Rába habzását okozó egyik bőrgyárat, amelynek vízjogi engedélyét 1999 óta nem újították meg - írta a bécsi Die Presse, amely szerint a Greenpeace szerdán bejelentett mérési eredményei tovább élezhetik a két ország közti konfliktust.
Vágólapra másolva!

Közigazgatási eljárást indított az osztrák Feldbach járás elöljárósága a Boxmark bőrgyár ellen, amely a gyanú szerint a Rába habzásának egyik felelőse - adta hírül a bécsi Die Presse. A napilap csütörtöki számában ismertette a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet vizsgálatának eredményét is, amely szerint a Rábában a foszfor koncentrációja például a tízszerese a határértéknek, a vasé pedig 50 százalékkal haladja meg a limitet.

A lap szerint a Greenpeace eredményei tovább forrósítják azt a konfliktust, amely már négy éve tart Magyarország és Ausztria közt a Rába szennyezése miatt. A magyarok célkeresztjében lévő három bőrgyár közül a most eljárás alá vont feldbachi Boxmark üzem vízjogi engedélye már 1999-ben lejárt, de az abban meghatározott határértékek még mindig érvényesek - írja a Die Presse.

Az új végzést ugyanis az osztrák-magyar határvízi bizottságnak kell kiadnia. A mérések szerint ugyanakkor a régi értékeket is túllépik: a lap idézi a Greenpeace szóvivőjét, aki szerint például a sókoncentráció a hétszerese a megengedettnek, ami olyan magas, mintha tengervíz folyna a Rábában. A Boxmark egyelőre nem reagált a Greenpeace eredményeire, először tanulmányozzák azokat.

A Rába habzása miatt korábban megszólalt Sólyom László köztársasági elnök is, aki azt mondta: tűrhetetlen az az osztrák magatartás, ahogyan hat éve halogatják a megoldást a Rába rendbetételére. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter pedig osztrák kollégájával egy 12 fős, osztrák és magyar tagokból álló akciócsoportot hozott létre, amely a Rába habzását vizsgálja. A csoportnak konkrét javaslatokat kell kidolgoznia szeptemberig.

A Rába vize a szentgotthárdi duzzasztó alatt már 2002 óta rendszeresen habzik. A habzás a folyó osztrák szakaszán is észlelhető, így biztos, hogy a szennyezés onnan származik. A szakértői vélemények szerint a habot a folyó mentén lévő három bőrgyár okozza, amelyek a bőrcserzésnél használt naftalin-szulfonátot engednek a vízbe. Ez az anyag nem bomlik le a gyárak hagyományos, biológiai szennyvíztisztítóiban, a tisztításhoz speciális, drága berendezéseket kellene felszerelni.