Vágólapra másolva!
Lapinformációk szerint áfacsalást követett el egy kormánytag, ezért az MDF magyarázatot vár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől - mondta Hock Zoltán, a Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese szombaton a Pénzügyminisztérium épülete előtt tartott sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

A Manager Magazin májusi számában megjelent írás szerint a kormány egyik politikusának vele lévő asszisztense arra kérte egy vendéglátóhely tulajdonosát, tekintsenek el a számlaadástól és az áfa kifizetését megkerülve rendezzék egymás között a rendezvény kiadásait, csak a nettó összeget fizetve - mutatott rá Hock Zoltán.

"Azt vártuk, hogy a kormány, a miniszterelnök, vagy a kormányszóvivői iroda a leghatározottabban cáfolni fogja az újságnak ezen értesülését, hiszen úgy gondolom, hogy egy jogállamban ez megengedhetetlen, hogy egy vezető kormánypolitikus ilyet tegyen. (...) Megengedhetetlen az, hogy egy kormánytag, vagy egy vezető kormánypolitikus megkerülve a forgalmi adót, egyszerű adócsalóként működjön" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Amennyiben a politikus tudtával történt az eset, az MDF levélben vár választ a miniszterelnöktől - hangsúlyozta az ellenzéki képviselő. Az öt kérdés között szerepel egyebek mellett, hogy valóban igaz-e a történet és konkrétan kiről van szó, valamint a kormányfő indít-e vizsgálatot - fűzte hozzá.

Hock Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: habár vannak információi arról, hogy melyik kormánytagról van szó, nem kívánja nyilvánosságra hozni a nevét. Arra a felvetésre: van-e összefüggés a cikkben szereplő politikus kiléte és a között, hogy a sajtóértekezletet a Pénzügyminisztérium épülete előtt tartották, Hock Zoltán nemleges választ adott.

A Manager Magazin májusi száma azt írta: "Vezető kormánypárti politikus kvázi magánrendezvényre kibérel egy éttermet. Amikor a tulajdonos bemondja a rendezvény áfával együtt értendő bruttó árát, akkor a politikus asszisztense még csak kicsit se zavartatva közli: ez a nagy formátumú európai politikus inkább zsebbe fizetne, hiszen ez a magánpénze, nem a hivatali büdzséből megy. Az összeget azért egy olyan borítékban adja át szemérmesen, amelyen a kormányzat egyik intézményének logója látható".