Mégis tetszik a jövő ombudsmanja a pártoknak

Vágólapra másolva!
Bár korábban ódzkodtak az ötlettől, most mind az öt parlamenti párt kiállt amellett, hogy minél hamarabb válasszák meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, amire nincs példa Európában. A csütörtöki egyeztetést a Védegylet kezdeményezésére tartották.
Vágólapra másolva!

Egyeztetést tartottak pártok a Védegylet nevű civil szervezet által 2000 óta szorgalmazott jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézmény felállításáról. A Védegylet közleménye szerint Fodor Gábor (SZDSZ), Nagy Andor (KDNP), Navracsics Tibor, Répássy Róbert (FIDESZ-MPP), Pettkó András (MDF), illetve a Szili Katalint helyettesítő Tóbiás József és Simon József (MSZP) egyetértettek abban, hogy "a jövő generációk képviseletét ellátó intézményre égető szükség van".

Sólyom László köztársasági elnök már megválasztása előtt azt ígérte, megpróbálná rávenni a parlamentet, hogy állítsa fel a jövő nemzedéke ombudsmanjának intézményét. A törvényjavaslatot már 2000-ben kidolgozta, az államfői posztért egykor riválisaként fellépett Szili Katalin már kétszer benyújtotta, de korábban egyik pártot sem nagyon érdekelte az ötlet.

A Védegylet szakértői által kidolgozott javaslat szerint megszüntetnék az állampolgári jogok biztosa általános helyettesi pozícióját, ezzel párhuzamosan hoznák létre "a jövő generációk környezeti és egyéb érdekeinek védelmében fellépő ombudsman intézményét". A szervezet úgy véli, így elkerülhető, hogy az új feladatot ellátó szervezet megszületése az államigazgatási szféra növekedésével járjon együtt.

A találkozó résztvevőinek reményei szerint az öt párt képviselőinek közös indítványaként a javaslat még a tavaszi ülésszak során az országgyűlés elé kerülhet, így lehetővé válik, hogy az új ombudsmanok esedékes megválasztása során már az új pozíció is betöltésre kerüljön. Elfogadása esetén az új ombudsman Európában is egyedülálló intézmény lenne.