Nem lesz népszavazás a tandíjról

Vágólapra másolva!
Nem hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését, amely arra irányult, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók ne fizessenek tandíjat.
Vágólapra másolva!

A két párt elnöke, Orbán Viktor és Semjén Zsolt által beadott népszavazási kezdeményezés pontos szövegege a következő volt: "Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?"

Ezt a népszavazási kezdeményezést az OVB egyszer már elutasította, az Alkotmánybíróság viszont visszautalta a testülethez újratárgyalásra. Az OVB 7:2 arányban szavazott a hitelesítés megtagadása mellett.

Az indoklás szerint a népszavazás kivonná a parlament hatásköréből a kérdésben feltett tárgyban a döntést és ez burkolt alkotmánymódosítást jelentene. A testület megállapította azt is, nincs pontos határidő arra vonatkozóan, hogy a döntést meddig kell alkalmazni.

A hosszú vita során az is elhangzott, hogy a képzési hozzájárulás eltörlése érintené a költségvetést, abban átcsoportosításokat kellene végrehajtani.