Erősödő antiszemitizmusról nyilatkozott Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Erősödő antiszemitizmusról beszélt Gyurcsány Ferenc a londoni Timesnak adott interjújában. A miniszterelnök Orbán Viktort vidéki Elvis-imitátorhoz hasonlította és azzal vádolta, hogy a kormány modernizációs programjának kisiklatása érdekében saját hasznára fordítja az antiszemitizmust. A londoni lap szerint Gyurcsánynak nincs sok ideje, ha sikerre akarja vinni a reformokat.
Vágólapra másolva!

Kelet-Európában még nem dőlt el "az az alapvető kérdés, hogy a térség a haladó modernizáció politikáját vagy a radikális nacionalizmus elszigetelődését" választja - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Timesnak. A londoni napilap pénteki számában közölt interjúban Gyurcsány azt mondta: az Európai Unió tagállamai három csoportra oszthatók.

"Az elsőbe a bátor modernizálók tartoznak, mint Finnország, Dánia vagy Nagy-Britannia, amelyek gazdaságuk erőteljes átalakításával csatlakoznak a világgazdasághoz. A második csoportba tartozik például Németország, Franciaország és Olaszország, amelyek tudják, hogy válaszolniuk kell a globalizációra, de kérdésesnek tartják, hogy milyen ütemben és miként" - mondta.

A harmadik csoportot a Lengyelországtól a Balkánig terjedő térség országai alkotják, amelyeknek társadalmi és történelmi háttere sokak szerint hasonló. Itt azonban "még eldöntésre vár az alapvető kérdés: haladó modernizáció vagy a radikális nacionalizmus elszigetelődése. Ezt a vitát látjuk az összes térségbeli országban. A belső törésvonalak mások. Nagyon mély a kulturális és társadalmi megosztottság" - idézi Gyurcsányt a Times.


Haláltánc és Elvis-imitátor

A külső szemlélőnek úgy tűnhet, mintha Gyurcsány és Orbán haláltáncot folytatnának - írja a Times. Mindkettőnek szüksége van a másikra, hogy megtartsák párton belüli támogatottságukat, és megijesszék a választókat a nácizmus vagy a kommunizmus kísértetével.

A brit lap szerint a két politikus párbaja vitriolossá és személyeskedővé vált. Orbán megváltoztatta a frizuráját, és a "magyarok szerint olyan lett, mint egy vidéki Elvis-imitátor" - vélte Gyurcsány.

Antiszemitizmus

A miniszterelnök azzal is vádolta Orbán Viktort, hogy a kormány modernizációs programjának kisiklatása érdekében saját hasznára fordítja az antiszemitizmust - írja a Times. Gyurcsány szerint a Fidesz politikusai elmossák a határvonalat a konzervativizmus és a szélsőjobboldal között.

"Valami borzasztó dolog történik. Soha ennyi antiszemita megjegyzés nem volt tapasztalható, mint most" - mondta Gyurcsány. A brit lap szerint a miniszterelnök parlamenti irodájából, az épület előtti tér felé mutatva arról panaszkodott, hogy a múlt ősszel ott összegyűlt - vérét kívánó - tüntetők, zsidónak mondott politikusokról készült listát olvastak fel. "A Fidesz politikusai később, ugyanazon a helyen álltak, mégsem határolták el magukat az elhangzottaktól" - mondta Gyurcsány.

Felesége, az egyetemi oktató Klára a "múlt héten olyan szórólapot kapott, amelyet utoljára 50 éve lehetett látni". "Egyértelműen és félreérthetetlenül antiszemita pamflet volt. Ez nem csak azért háborít fel, mert a feleségem zsidó származású" - tette hozzá a miniszterelnök.

A Fidesz politikusai dühödten tagadják az antiszemitizmus vádját, és azt mondják a kormány taktikai okokból akarja megijeszteni az embereket, hogy ne támogassák az ellenzéket - írja a lap.

A jobboldal ellenségképe

Gyurcsányt nehéz kihozni a sodrából. Túlélte a tavaly őszi utcai megmozdulásokat, és úgy tűnik elfogadta azt is, hogy egy reformer szükségképpen népszerűtlen egy posztkommunista országban, amely megszokta az ingyenes egészségügyet és teljes foglalkoztatottságot - írja a Times.

Modernizáló politikusként, és a választási győzelem fekete máglyájában otthonosan mozgó Peter Mandelson (brit munkáspárti politikus, most az EU kereskedelmi főbiztosa) tanítványaként, Gyurcsány mindig a "jó választ adja": blogol, fut, vásárolni és pubba jár a feleségével - vélekedik a Times. A cikkben említést tesznek Demcsák Zsuzsáról, az új szóvivőről is, akiről azt írják, hogy magas intelligenciájú ex-fehérnemű modell és tévériporter.

Március 15.

A Times szerint a modernebb Magyarországért folytatott küzdelem személyes üggyé vált. Az "utca kontra miniszterelnök" következő fejezete a március 15-i nemzeti ünnepen várható. A Parlamentet körülvevő fémkordonról Gyurcsány azt mondta, hogy a "német Bundestag, az osztrák és a brit parlament körüli területet is lezárják a tüntetők elől". A lap szerint Gyurcsány annyira ideges március 15-e miatt, hogy lehet, hogy ő lesz az első vezető, aki nem mond beszédet ezen a napon.

A lap beszámol arról is, hogy a Fidesz tömegtüntetést szervez az Erzsébet hídhoz, amely heves összecsapások helyszíne volt az ősszel. A Times szerint a kormányfő fő prioritása, hogy megfékezze a rendőri brutalitást. Tavaly nagy felháborodást okozott, hogy a símaszkot viselő rendőrök tüntetőket vertek össze és gumilövedéket lőttek a tömegbe, sok sérülést okozva ezzel. Gyurcsány azt ígérte a Timesnak, hogy "ezúttal a rendőrök látható azonosítót viselnek majd".

Hitelességi probléma

Az interjúból készült cikk szerzői úgy vélik, hogy Gyurcsány számára az alapvető probléma a hitelesség marad. Ellenfeleinek ő az az ember, aki elismerte, hogy a választási kampányban hazudott az országnak a gazdaságról annak érdekében, hogy újraválasszák. Vissza kell nyernie a bizalmat, és ehhez nem elég az imidzsjavítás.

A londoni lap szerint a reformokat nem kell, hogy szeressék, de gyors eredményeket kell hozniuk. Minden hezitálás a nacionalista ellenzéket fűti, és a hatalom elvesztésének érzetét kelti. Gyurcsány elismeri, hogy könnyű célpont: "Persze, hogy én vagyok a jobboldal ellenségképének archetípusa. Kommunista ifjúsági vezető voltam 1990 előtt, 1990 után pedig meggazdagodtam. A feleségem pedig egy régi kommunista családból származik."

Óriási kihívás a miniszterelnök számára, hogy meggyőzze a magyarokat a túlméretezett jólléti állam visszavágásáról, arról, hogy befizessék az adókat, és elfogadják a közalkalmozattok számának csökkentését - írja a Times. A múlt hétvégén Gyurcsány - egyedüli jelöltként - megnyerte a Szocialista Párt elnökválasztását, és ezt fontos lépésnek tartja a társadalmi átalakításhoz. Végül azonban arra kell kényszerítenie Magyarországot, hogy válasszon a "haladó modernizáció és a radikális nacionalizmus elszigeteltsége" között.

Ha kudarcot vall, a történelem nem fogja megbocsátani. Hasonlóan barátjához és mentorához, Tony Blair brit miniszterelnökhöz, Gyurcsány tudja, hogy fogy az ideje - összegzi a Times. "Minden demokratikus politikusnak ez a sorsa. Soha nincs számunkra happy end. Felemelkedsz és elbuksz... Ez lesz az én sorsom is, az egyetlen kérdés az, hogy mikor" - mondta Gyurcsány.