Elfogták a szökött rabot

Vágólapra másolva!
Pénteken egy ismerőse lakásában elfogták azt a férfit, aki csütörtökön szökött meg egy fővárosi bíróságról. Amíg az őr a mosdóba ment a bíróságon, egy radiátorhoz bilincselte a rabot, de mire visszaért, a férfi eltűnt. Az emiatt indult BVOP-s vizsgálat főleg az őr felelősségét vizsgálja.
Vágólapra másolva!

Az ittas állapotban levő férfit lakossági bejelentés alapján kora délután egy csévharaszti családi házban fogták el a Pest megyei rendőrök. Az akcióban négy rendőr vett részt. A férfi nem tanúsított ellenállást, ám tagadta, hogy ő lenne a szökött fogoly. Ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) folytatja le az eljárást - közölte a rendőrség illetékese.

A csütörtökön megszökött rab a IV. kerületi bíróság épületéből tűnt el, ahol kihallgatáson volt, egyébként pedig börtönben töltötte büntetését. Az őr, amíg mosdóba ment, egy radiátorhoz bilincselte a foglyot a bíróságon. "Mire visszament, eltűnt" - számolt be a körülményekről az [origo]-nak Biczó László, a BVOP parancsnokhelyettese.

A BRFK aznap egy időre lezárta a fővárosból kivezető utakat - pénteken már csak egyes helyeken, például a pályaudvarokon tartanak ellenőrzéseket. A rendőrök csak a szökött rabot keresik, azzal nem foglalkoznak, hogy ki hibázott. "Az a dolgunk, hogy megtaláljuk" - fogalmazott a BRFK sajtóügyeletese. A BVOP viszont vizsgálatot indított, az előzetes eredmények keddre várhatók.

Főként az őr felelősségét vizsgálják, például azt, hogy "a megfelelő tárgyhoz rögzítette-e" a foglyot - mondta Biczó László. Ha hibásnak találják az őrt, fegyelemsértés miatt elbocsátás, pénzbüntetés is várhat rá, ha pedig kiderülne, hogy szándékosan segített a szökésben, akkor büntetőeljárás indulna ellene. "Ez eddig nem merült fel" - mondta a parancsnokhelyettes. Emellett vizsgálják a bírósági épület, illetve őrzőinek, és az őrnek eligazítást adó BVOP-sek felelősségét is.

December elsején szintén megszökött egy rab, a szökés akkor a fővárosi katonai ügyészségről történt. A férfi decemberben az ügyészség mosdójába kéredzkedett ki, majd bilincsétől megszabadulva leütötte őrzőjét, elvette a fegyverét, és a kapunál lévő biztonsági őrök szeme láttára kimenekült az utcára. Végül majdnem három héttel később - lakossági bejelentés alapján - fogták el biciklizés közben.

MTI/[origo]