Századvég: Tízéves mélyponton van az MSZP

Vágólapra másolva!
A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatók közös felmérése szerint tíz éve nem volt ilyen alacsony az MSZP támogatottsága. Kritikus szinten áll a politikai elittel szembeni bizalmatlanság is - derül ki az eredményekből. Sokan akarnak kormányváltást is, és a legtöbb embernek nem tetszik a Kossuth téri kordon és a kordonbontás sem.
Vágólapra másolva!

A február eleji állás szerint a választókorúak mindössze 17 százaléka szavazna az MSZP-re, ilyen alacsony eredményre 1997 óta nem volt példa - derül ki a felmérésből. A Fidesz 25 százalékot kapna, ha most lennének a választások. Az SZDSZ és az MDF az ötszázalékos parlamenti küszöb környékén van.

A választásra jogosultak mindössze 41 százaléka vallja magát biztos szavazónak: közülük 51 százalék a Fideszre, 35 százalék a szocialistákra voksolna. Az MDF helyzete stabilizálódni látszik az összes megkérdezett körében: a biztos szavazók körében ugyanis 6 százalékot mutat a párt. A tisztújítás előtt álló SZDSZ ezzel szemben mindössze 4 százaléknyi támogatottságra számíthat a biztos szavazó pártszavazók körében - derül ki az eredményekből.

Egyre nő azok aránya, akik kormányváltást szeretnének: míg egy hónapja a megkérdezettek 36 százaléka kívánt kormányváltást, addig most február elején ez eléri a 44 százalékot. A Gyurcsány-kabinet mellett maradók a januári 47 százalék után februárban már csak 42 százaléknyian vannak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a legszívesebben Fidesz-kormányra váltanának a szavazók: az adatokból az derül ki, hogy a kormány és az ellenzék munkájának megítélése egyaránt nagyon negatív.

Egyre többen - mintegy 43 százaléknyian - gondolják úgy, hogy "a mai közhangulatban", a politikai elittel szembeni kritikát kifejezendő, "támogatnának egy új pártot". A megkérdezettek relatív többsége, 35 százaléka szerint ennek a még körvonalazatlan, de új csoportnak a programját kellene megvalósítani.

A többség ellenzi a kordonbontást

A Századvég és a Forsense felmérése kitér a Fidesz politikusainak a hónap eleji kordonbontási akciójára, és a szocialista miniszterelnök e heti évértékelő beszédére is. E szerint a magyar választóközönség 53 százaléka inkább ellenzi, míg 38 százaléka támogatta az ellenzéki politikusok Parlament melletti látványos megmozdulását. A megkérdezettek alig egynegyede támogatja azt a nézetet, miszerint a vaskordonnak továbbra is a Kossuth téren a helye, és 68 százaléka elítéli azt.

Gyurcsány Ferenc beszédének értékelése a közepesnél rosszabb lett - derül ki a felmérésből, amely szerint a kormányfői expozét ismerők 46 százaléka adott a közepesnél rosszabb jegyet, és csupán 23 százalékuk annál jobbat a kormányfőnek. "A beszéd tartalma nem hagyott nyomot a magyar választóközönségben: a válaszadók mindössze 33 százaléka tudott akár csak egyetlen témát megjelölni az elhangzottakból" - olvasható a Századvég tájékoztatójában, melyben az adatokat elemzi.