Még a drogosok is tartanak a Nexustól

Vágólapra másolva!
"Még nem egy nagyon divatos drog, de rettegtünk, hogy előkerül" - az egyik kábítószerekkel foglalkozó szakember kommentálta így a hírt, hogy a rendőrök a múlt héten lefüleltek egy fóti labort, ahol a Nexus nevű szert gyártották volna. Ez a drog az ecstasyhoz hasonló, de annál jóval veszélyesebb, még kábítószeresek körében is tartanak tőle. A Nexus utáni kutatásunk során az interneten rátaláltunk egy sor kábítószer receptjére és a hazai "pszichonauták" közösségére is.
Vágólapra másolva!

"Egy barátommal fejenként 25 miligrammot vettünk be. (...) Úgy éreztem, mintha az arcom le akarna esni. Ehhez jött az a hosszan tartó égő érzés a torkomban és a hányinger, szóval iszonyúan rettegtünk és hallucináltunk. Már elég sok hallucinogén anyagot kipróbáltam, de egyik sem volt ehhez hasonlítható. Olyan volt, mintha leugrottunk volna egy ház tetejéről, és egyre gyorsabban zuhantunk volna egy pszichedelikus világba, ami nem is tűnt olyan jónak a hányinger és a többi mellett" - így számol be egy amerikai honlapon egy M. nevű illető arról, amit a Nexus használatakor érez.

Míg a Nexus (más néven 2C-B) az USA-ban már évek óta viszonylag ismert kábítószer, Európában nagyon ritka, Magyarországon pedig 1996 óta összesen csak 41 darab tablettát foglaltak le a rendőrök. A múlt héten azonban Fóton, egy családi ház pincéjében egy olyan laboratóriumot lepleztek le, ahol 200 ezer darab tablettát tudtak volna készíteni.

A 2C-B amfetaminszármazék, és általában az ecstasy mellett vagy helyette használják - hasonlít is rá. A különbség az, hogy sokkal veszélyesebb: az ecstasynál akár négyszer erősebb hatású, és halálos is lehet. Más szerekkel együtt szedve súlyos szívelégtelenséget, hányást, magas vérnyomást, légzési problémákat, kómát vagy halált okozhat - olvasható a Szegedi Egyetem Farmakognóziai Intézetének honlapján.

Dealerek és lacikonyhák

Az általunk megkérdezett szakemberek még nem találkoztak a Nexussal, csak hallomásból ismerik. "Még nem nagyon divatos drog, de rettegtünk, hogy előkerül" - mondták megkeresésünkre a Drogprevenciós Alapítványnál. A szakemberek üdvözölték a rendőrség által heteken át előkészített leleplezést, de hozzátették: "Nem szoktuk megúszni az ilyen különleges drogokat: jellemző, hogy a fiatalok elkezdik keresni" - mondták.

Petke Zsolt addiktológus két volt betegét kérdezte meg a Nexusról. "Félnek tőle, ők is csak hallották, hogy állítólag nagyon veszélyes. Azt sem tudták, hogy néz ki" - mondta. Az ilyen, általában tabletta formájú kábítószereket elmondása szerint a partikultúrákban használják, és két fő funkciójuk van: a serkentést - amely a speedhez hasonló komponensnek köszönhető - és az érzékelés megszépítésének hatását keresik a fogyasztók. A speed-komponens túlsúlya lehet hallucinogén Petke Zsolt szerint, aki úgy vélte, ez a legvalószínűbb a Nexus esetében. "Ha azonban ebből túl sok van, nagy az infarktusveszély" - mondta az addiktológus.

"Normális körülmények között az ecstasy nem okoz hallucinációt, de az utóbbi években egyre inkább kontrollálhatatlanul jelennek meg a különböző szerek. Lassan ahány dealer, annyiféle ecstasyfajta létezik" - magyarázta. A fogyasztók jellemzően először többfélét kipróbálnak, azután ami a leginkább tetszik, arra állnak rá. Vagyis szerinte általában tudják, melyik terjesztőtől milyen hatású kábítószert lehet szerezni. Petke Zsolt tapasztalatai szerint nem ritka, hogy a tehetősebb dealerek "otthoni lacikonyhákon" minden végzettség nélkül kezdenek bele különböző drogok gyártásába.

A fóti laboratóriumot leleplező Pest megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni alosztályának vezetője, Blitz Miklós ugyanakkor nem tart attól, hogy a Nexus vagy a hozzá hasonló különleges szintetikus drogok gyors terjedésbe kezdenének. "Általában úgy gondolják a fogyasztók, hogy a természetes hatóanyagú kábítószerek, mint például a fű, kevésbé károsak. A diszkódrogok közül pedig továbbra is az ecstasy terjed, illetve magasabb körökben a kokain" - mondta.

Nőtt az internet szerepe

A fóti bűnözők az internetről szerezték a Nexus receptjét a rendőrség szerint. Félórányi internetes kereséssel mi is megtaláltuk - egy sor más szintetikus drog receptjével együtt. Az internetnek egyre nagyobb szerepe van az információszerzésben. Blitz Miklós őrnagy szerint a kábítószer-kereskedők között inkább az a jellemző, hogy egymás között, e-mailben cserélik ki az információkat, recepteket - utóbbiak főként angol nyelvűek.

Az addiktológus szerint az utóbbi egy-két évben érzékelhető egyre inkább a világháló szerepe a drogokkal kapcsolatban is. Akit ilyesmi érdekel, viszonylag könnyen szerezhet információt a netről, és kapcsolattartásra is felhasználható.

A kábítószerrel foglalkozó szakemberek körében ismert a "pszichonauta" kifejezés, ami olyan valakit jelöl, aki különféle tudatmódosító technikákat használva, például hallucinogén szerekkel egyfajta "belső felfedező utazásokat" tesz a saját pszichéjében. A pszichonauták szerint az így megtapasztalt spirituális élmények akár tartós és pozitív hatással is lehetnek az életükre.

A pszichonauták közösségei leginkább az interneten osztják meg egymással tapasztalataikat. Magyarországon is létezik ilyen, a honlap részben információbázis a forgalomban lévő hallucinogénekről, a fórumait pedig tapasztalatcserére használják - miközben a szerek negatív hatásait csak kisebb részben említik.

Wirth Zsuzsanna