Keresik az ellenzéknek súgó külügyest

Vágólapra másolva!
Keresik a kordonbontásról készült körlevél kiszivárogtatóját a Külügyminisztériumban. A Kossuth téri eseményekről - köztük a Fidesz és Orbán Viktor szerepéről - szóló, a külföldi misszióvezetőkhöz eljuttatott levélről a külügy továbbra is azt állítja, hogy csak háttéranyag, amely a kormány álláspontját tükrözi.
Vágólapra másolva!

Minden bizonnyal vizsgálat indul a Külügyminisztériumban annak kiderítésére, miként szivároghatnak ki rendszeresen információk a tárcától az ellenzékhez - közölte hétfőn a külügyi szóvivő, Polgár Viktor. "Nem ez az első eset, hogy a kikerülő információkat az ellenzék saját céljaira használja fel" - tette hozzá.

A szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a hétvégén pártpolitikai álláspontok közvetítésével vádolta meg a Külügyminisztériumot. Németh Zsolt szerint a külügyi tárca február 8-án olyan körlevelet küldött a magyar nagykövetségeknek, amely a Kossuth téri kordonbontással kapcsolatban a Fidesz és Orbán Viktor "lejáratására buzdít". Göncz Kinga külügyminiszter erre azzal reagált: a tárca csak a tényekről tájékoztatta a külképviseleteket.

"Nagyon nehéz kihagyni a legnagyobb ellenzéki pártot és személy szerint elnökét, Orbán Viktort egy olyan tájékoztató anyagból, amely arról szól, hogy e párt parlamenti képviselői kordont bontanak" - szögezte le hétfőn Polgár Viktor, aki azt is felhozta, hogy a Fidesz külföldön, uniós fórumok bevonásával rendszeresen tárgyalja ugyanezt az ügyet. "Ilyen körülmények között azt gondolom, a kormány a rendelkezésére álló eszközökkel elmondhatja, ha álláspontja van" - jelentette ki a szóvivő.

A Németh Zsolt által emlegetett tájékoztató anyagot a kormány háttérinformációként küldte ki a nagykövetségeknek, nem pedig egy-egy ügyben konkrétan utasító külügyi formulában - közölte Polgár, akit Németh Zsolt a hétvégén hazugsággal vádolt meg, miután a szóvivő azt nyilatkozta, hogy a misszióvezetőknek küldött jegyzékben sem a Fidesz, sem Orbán Viktor neve nem szerepel. A Fidesz által nyilvánosságra hozott dokumentumban viszont valóban olvasható a párt, illetve elnökének a neve, amit hétfőn Polgár Viktor azzal magyarázott, hogy nyilatkozatakor nem ismerte a szóban forgó anyagot, és egy másik körjegyzékről beszélt.

A Külügyminisztériumból kiszivárgott dokumentumból az alábbi részletet ismertette a Fidesz: "a kordonbontás egy kétségbeesett politikus szélsőséges akciója, aminek egyetlen racionális magyarázata, hogy saját megrendült pozícióját igyekszik megerősíteni pártjában. Parlamenti politikus ennél felelőtlenebb dolgot még nem csinált az elmúlt 16 évben. Orbán Viktor régi pozíciójának visszaszerzéséhez azt sem tartja túl nagy árnak, hogy a rendőrségből csinál bűnbakot, az árpádsávos zászlók alatt masírozó rendbontókból pedig hősöket. Veszélyes akciójával a kormánynak akar ártani, de Magyarországot sodorja veszélybe".