Megszüntetné a jobbkéz-szabályt az MDF

Vágólapra másolva!
Minden kereszteződésbe táblákat rakna az MDF a jobbkéz-szabály helyett. Szerintük ezzel csökkenne az útkereszteződésekben történő balesetek száma.
Vágólapra másolva!

A jobbkéz-szabály megszüntetésének tervéről Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese és Almássy Kornél, a párt alelnöke beszélt. Hock Zoltán elmondta, hogy a KRESZ szabályairól szóló minisztériumi rendelet módosítását fogják kezdeményezni. A tervek szerint kísérleti jelleggel az egyik egyelőre nem megjelölt budapesti kerületben minden kereszteződésben táblákat szereltetnének fel.

A politikusok rendőrségi statisztikákra hivatkoztak elsőre meglepőnek tűnő javaslatuk igazolására, eszerint évente sok ezer baleset történik a jobbkéz-szabályos kereszteződésekben. Mint közölték: ma Magyarországon nem elég fejlett a közlekedési kultúra ahhoz, hogy jobbkéz-szabályt alkalmazzunk. Az MDF-esek szerint az új táblák kihelyezésének költségeit az önkormányzatok és a közlekedési tárca közösen viselné. Egy tábla beszerzésnek és kihelyezésének ára állításuk szerint hozzávetőlegesen 13-15 ezer Ft között van.

Első hallásra nem tartja elvetendő ötletnek az MDF javaslatát egy évtizedek óta KRESZ-t tanító oktató, aki egyben egy belvárosi autósiskola vezetője is. Szerinte azonban ennek egyértelmű feltétele van: mivel a jobbkéz-szabályt egyenrangú utak kerszteződéseinél alkalmazzák, ezek közül valamelyiket kivétel nélkül minden esetben magasabb rangú úttá kell minősíteni. Ez viszont ezen utak más szakaszain is az elsőbbségadási viszonyok átrendezéséhez vezethet. "Iszonyú táblaerdőt kellene mindehhez kihelyezni" - állítja az oktató.

Azt ugyanakkor jó ötletnek tartja, hogy kísérleti jelleggel beinduljon a rendszer egy-egy városrészben, hiszen így - még mielőtt kihelyeznék a táblákat - meg lehetne figyelni azt is, hogy az egymást keresztező egyenrangú utak melyikén van nagyobb forgalom. Értelemszerűen azt kellene magasabb rangúvá nyilvánítani - állítja az oktató.