Fizetnie kell a marihuánás önfeljelentőnek

Vágólapra másolva!
Megerősítette az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság Juhász Péter ügyében, aki akkor vált ismertté, amikor önmagát jelentette fel marihuánafogyasztásért, és példáját többen követték. A bíróság szerint Juhász akciójával komoly veszélyt jelentett a társadalmi együttélésre.
Vágólapra másolva!

A könnyű drogok fogyasztóit büntető jogszabályok ellen fellépő Kendermag Egyesület szóvivője, Juhász Péter jogerősen hetvenezer forint pénzbírságot kapott azért, mert saját használatára kis mennyiségű marihuánát termesztett otthonában - olvasható a Juhászt védő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.

Az elsőfokú bíróság nem fogadta el azt az érvelést, hogy nem történt bűncselekmény, mert a saját használatra termelés nem veszélyes a társadalomra. "Semmilyen érdeket nem sért az, ha valaki saját használatra a saját otthonában kender növényt nevel" - olvasható a TASZ közleményében.

A bíróság álláspontja ezzel szemben az volt: egy személy magatartása önmagában még nem feltétlenül okozna büntetőjogilag értékelhető társadalmi hátrányt, nem veszélyeztetné feltétlenül súlyosan a közösséget. Azonban Juhász Péter az önfeljelentéssel és az elektronikus médián keresztül felhívta a kábítószer fogyasztására a társadalom figyelmét, és a sajtóban, valamint az egyesület honlapján a kábítószer fogyasztása mellett foglalt állást. Ezáltal a bíróság szerint komoly veszélyt jelent a társadalmi együttélésre, ezért van szükség büntetőjogi felelősségvonásra.

A másodfokú bíróság szerint Juhász Péternek a személye is fokozottabban veszélyes a társadalomra, mert a büntetőeljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer-fogyasztás legalizálását hirdesse.

A TASZ szerint "a bíróság, mint minden alkotmányos intézmény, egyenrangú része a nyitott társadalomnak, s így a véleménynyilvánítás szabadságának is színtere". Szerintük "az önfeljelentők akciója nem a kábítószer-fogyasztásra akarta felhívni a figyelmet, sosem reklámozták a droghasználatot, pusztán demonstrálni akarták, hogy a marihuána fogyasztása nem veszélyes a társadalomra, és ezért nem értenek egyet annak büntetőjogi tiltásával".

"Egy magatartás nem attól lesz kevésbé veszélyes, hogy titokban zajlik és az érintettek a nyilvánosság előtt nem jelenítik meg problémájukat" - áll a TASZ közleményében.