Félredobta a Gönczöl-jelentést a Fidesz

Vágólapra másolva!
Elfogultnak tartja, ezért nem értékeli és nem is fogadja el a Fidesz a tavaly őszi zavargások hátterét vizsgáló Gönczöl-bizottság jelentését. A párt szerint teljesen hiteltelen a jelentést, és egyértelműen a kormány kommunikációja köszön benne vissza.
Vágólapra másolva!

"Csalódást okozott" - foglalta össze a Fidesz álláspontját a Gönczöl-jelentésről Balog Zoltán képviselő. Az országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint "előzetes aggodalmaikat igazolta" a Gönczöl Katalin jogász által vezetett, a kormány kezdeményezésére létrejött bizottság jelentése, amely szerintük megmutatta, hogy "ha a kormány kormányhatározattal létrehoz egy bizottságot, az súlyos politikai elfogultsághoz vezet".

A jelentés bírálta a Fideszt, mondván, hogy a párt 2002-ben elszenvedett választási veresége óta engesztelhetetlen, támadó politikát folytatott, a 2006-os újabb vereség után pedig egy gyors sikerrel kecsegető kormánybuktató stratégiára váltott. Ezért hihették egy ideig joggal a szélsőjobboldali csoportok, hogy a Fidesz mögöttük is áll - véli a bizottság.

A Fidesz viszont nem fogadta el a jelentést, így annak pontjait sem volt hajlandó értékelni. Az újságírók kérdéseire sem kommentálták sem a javaslatokat, sem a bizottság megállapításait. Balog Zoltán szerint a jelentésben teljes egészében a kormány kommunikációja köszön vissza.

Az is baj, hogy a viperák október 23-i használata meg sincs említve, de - mint mondta - teljesen hiteltelenné számára akkor vált a jelentés, amikor a Fidesz által kezdeményezett népszavazást mint "destabilizáló eszközt" mutatja be, illetve amikor gyakorlatilag a kormánynak tanácsolja egy új alkotmány elkészítését. Ráadásul október 23-át elbagatellizálja a jelentés - mondta a fideszes képviselő.

Balog Zoltán szerint "be kellene tartani a sorrendet", vagyis először egy "tisztességes vizsgálattal" megtudni, hogy mi történt, utána megnevezni a konkrét felelősöket, és csak ezután lehet beszélni az esetleges jogszabályi változásokról. Balog megjegyezte: mindennek ellenére a jelentésnek vannak olyan részei, amelyek szakmailag megfontolandóak: például olyan biztonsági kérdésekben, mint a rendőrök azonosítószáma.

Mindenki felelős

A mellékletekkel együtt 260 oldalas Gönczöl-jelentést kedden hozták teljes egészében nyilvánosságra. A jelentés szinte mindenkit felelőssé tesz az őszi eseményekért, egy sor kétharmados törvény módosítására tesz javaslatot, és egy kidolgozandó új alkotmányról is szó van benne. Gyurcsány utólag dicsérte a jelentést, a rendőrség hivatalos álláspontja pedig az, hogy nem kommentálja. Sólyom László tanácsadója lényegében kétségbe vonta a bizottság függetlenségét, amit a kormány és Gönczöl visszautasított.

A felelősségről a jelentés azt mondja: "a tavaly szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség, és a helyzet kezelésénél hibázott a rendőrség, a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is" - állapította meg a Gönczöl Katalin vezette szakértői bizottság. A lezajlott események a bizottság szerint nem köthetők egy kiváltó okhoz, így a miniszterelnök "amúgy joggal bírálható" balatonőszödi beszédéhez.