Elrontotta a rendőrség a fideszesek feljelentését

Vágólapra másolva!
Pénteki ígéretéhez híven hétfőn feljelentette a rendőrség azokat a képviselőket, akik részt vettek a Kossuth téri kordon elbontásában - közölte a BRFK. Azt azonban a bíróság nem tudta elbírálni, mert a rendőrség rosszul határozta meg az elkövetőket. Az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők szerint nem kizárt, hogy lesznek további akciók, Sólyom László pénteki bírálatát pedig nem vették magukra.
Vágólapra másolva!

Nem tudja elbírálni a bíróság azt a feljelentést, amelyet a rendőrség tett hétfőn a pénteki kordonbontaásban részt vevő képviselők ellen, abban ugyanis nincs pontosan megjelölve a feljelentettek köre és a tényállás - derül ki Fővárosi Bíróság közleményéből

A bíróság szerint a rendőrség hétfőn rendzavarás miatt Orbán Viktor Fidesz-elnök, Deutsch-Für Tamás, a pártelnök kabinetfőnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Répássy Róbert, a párt frakcióigazgatója, Kövér László választmányi elnök valamint a kordonbontásban aktívan résztvevő képviselőtársaikkal szemben tett feljelentést. Azt azonban a bíróságon mégis ismeretlen tettes ellen kellett lajstromozni, mert a feljelentés a megjelölt személyek adatait nem tartalmazta, illetve a többi résztvevő személye nem volt beazonosítható.

A feljelentés tényét megerősítette az [origo]-nak Szentendrei Angéla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) helyettes szóvivője is. Szentendrei anniyt mondott, hogy a feljelentést a rendőrség a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak küldi meg, a bíróság feladata lesz eldönteni, hogy egyáltalán lefolytatja-e az eljárást a kordonbontókkal szemben.

A Fidesz-frakció tagjai péntek délelőtt bontották el az Országgyűlés épülete körüli kordont. Az akciót a rendőrök nem akadályozták meg. Jármy Tibor, a BRFK szóvivője péntek délután közölte: a rendőrség az ügyészséggel való egyeztetés után úgy döntött, rendzavarás szabálysértése miatt feljelentést tesz azok ellen, akik részt vettek a kordon bontásában. Ez akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható - tette hozzá.

Orbán hatáskörében a további akciók

Orbán Viktor Fidesz-elnök már korábban kijelentette: "A Kossuth téri kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal." Az [origo] által megkérdezett Fidesz-képviselők azt mondták, kifizetik a bírságot, ha elmarasztalja őket a bíróság, egyikük azt is megjegyezte, hogy hajlandó börtönbe is vonulni.

Az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők azt mondták, hogy további akciók is elképzelhetők abban az esetben, ha nem bontják el a Kosstuh téri kordont. Révész Máriusz szerint ez azonban egyelőre nem került szóba a frakcióban. A képviselő ezt azzal indokolta, hogy a pénteki események után kicsi az esélye annak, hogy fennmaradjon a kordon. Balsai István mindössze annyit mondott: nincs felhatalmazva arra, hogy a későbbi tervekről beszéljen, az Orbán Viktor hatásköre.

Nem hatotta meg őket Sólyom bírálata

Megkérdeztünk néhány fideszes képviselőt arról is, hogy mit szólnak Sólyom László köztársasági elnök pénteki közleményéhez, amelyben ugyan egyértelművé tette, hogy aggályai vannak a Kossuth tér lezárásával kapcsolatban, de nehezményezte a párt akcióját is.

Demeter Ervin elismerte, hogy az államfő kritizálta a Fideszt is. Hozzátette azonban, szerinte a köztársasági elnök többnyire olyan kényes esetekben szólal meg, amikor mindkét politikai tábort figyelmeztetheti. A köztársasági elnök azon mondatára, hogy "az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat" Demeter azt válaszolta: ha egy képviselő gyorsan hajt, nem biztos hogy ez gyorshajtásra ösztönzi az állampolgárokat.

Balsai István az államfő nyilatkozatával kapcsoltban azt mondta: egyáltalán nem érzi azt kritikának. Sólyom László úgy fogalmazott, hogy "jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni". Balsai szerint azt azonban, hogy Fidesz akciója jogos vagy jogtalan volt, csak a bíróság mondhatja ki.