Már várják az orvosokról szóló panaszokat

Vágólapra másolva!
Orvosokkal, kórházakkal kapcsolatos panaszokkal már lehet bombázni az újonnan felálló Egészségbiztosítási Felügyeletet. A kórházak rangsorait pedig február közepén lehet megtalálni a szervezet honlapján. A felügyelet felállításával a kormány célja a betegek érdekeinek képviselete, a kórházszövetség viszont retorziók sorozatától tart.
Vágólapra másolva!

Február közepén az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján már elérhetők lesznek olyan listák, amelyek azt mutatják, hogy az egyes korházakban milyen sikeresen végzik el a különböző műtéteket - mondta az [origo]-nak Kovácsy Zsombor, az új kormányzati szervezet múlt héten kinevezett vezetője. A betegek így például a halálozási és a császármetszéssel kapcsolatos adatokat böngészve maguk dönthetik el, hogy melyik kórházban akarják kezeltetni magukat.

Mindez azért újdonság, mert eddig ezek az adatok nem voltak nyilvánosak. A korábbi kísérletek pedig rendre elbuktak az orvosok és a kórházak tiltakozása miatt. Hiába állított össze például az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) 2005-ben egy infarktus utáni halálozási adatokat és császármetszések számát tartalmazó kórházlistát, a rajta szereplő intézményeket nem lehetett beazonosítani, mivel azok név nélkül, csak kódszámmal szerepeltek a listán.

A változás oka: az Országgyűlés decemberben elfogadta az Egészségbiztosítási Felügyeletről szóló törvényt: ez az intézmény hivatott képviselni a betegek érdekeit. Kovácsy elmondta: a felügyelethez az orvosokkal és kórházakkal kapcsolatos panaszaikkal fordulhatnak majd a betegek. Ezeket kivizsgálják, és ha megalapozottnak bizonyulnak a panaszok, akkor előbb figyelmeztetik az orvost, ha pedig továbbra se változtat magatartásán, elképzelhető lesz pénzbüntetés is - mondta a korábban az egészségügyi tárca szakállamtitkáraként dolgozó Kovácsy.

A felügyelet vezetője közölte: az [email protected] címre már jelenleg is várják a betegek panaszait, az igazi nagyüzem azonban február közepén indul be, amikor elkészül a szervezet honlapja. Itt teszik majd közzé a kórházakat rangsoroló listákat, valamint a várólistákat is. De a felügyelet feladata lesz az egészségbiztosító (ha a több-biztosítós rendszert vezetik be, akkor biztosítók) ellenőrzése is. A hivatalban várhatóan közel 60 fő dolgozik majd.

Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: a kórházi adatok nyilvánosságra hozatalát csak akkor támogatják, ha a felügyelet olyan mutatókat tesz közzé, amelyek összehasonlíthatók más, külföldi kórházak adataival is. Golub Iván, aki egyben a fővárosi Uzsoki kórház főigazgatója is, elmondta: egy kis vidéki kórház teljesítménye nem hasonlítható össze például egy nagy megyei kórházéval. A nagyobb kórházakban azért halnak meg többen például szívizomelhalásban, mint a kis kórházakban, mert a kisebb intézményekből az esetek többségében továbbküldik a betegeket.

A kórházszövetség elnöke szerint így ebből nem lehet azt a következtetést levonni, hogy kis kórházban színvonalasabb az ellátás. Golub szerint így egyetemi klinikát csak egyetemi klinikával, városi kórházat csak városi kórházzal lehetne összehasonlítani. Hozzátette: fennáll a veszélye annak, hogy a kórházlistákat nem így állítják össze, és csak a büntetés és a retorzió lesz a lényeg.

Szabó András