Elllopták a Rákóczi-szobrot Jászkiséren

Vágólapra másolva!
200 ezer forintos jutalmat ajánlott fel Jászkisér önkormányzata annak, aki megtalálja a község eltűnt Rákóczi-szobrát. A 90 kilogrammos, bronzból készült alkotást vasárnapra virradóra lopták el.
Vágólapra másolva!

Ellopták a hétvégén II. Rákóczi Ferenc közadakozásból állított szobrát Jászkiséren. Az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen, a nyomravezetőnek vagy a megtalálónak pedig 200 ezer forint jutalmat ajánlott fel - közölte a település polgármestere, Hajdú László hétfőn az MTI-vel.

Szombaton éjfél után még a helyén látták a 90 kilogramm súlyú, bronzból készített alkotást, így vélhetően vasárnapra virradóra tűnt el. A polgármester szerint a lopás nagy felháborodást váltott ki a 6000 lakosú nagyközségben.

A mellszobrot 2003 őszén állították fel a település millenniumi parkjában a Jászkisériek Baráti Egyesülete kezdeményezésére. Ezzel kívántak emléket állítani annak a történelmi ténynek, hogy a fejedelem az általa vezetett szabadságharcban két hónapig Jászkiséren tartózkodott.

A faluban legutóbb a katolikus templom esőcsatornáját vitték el. "Szerencsére azt megtaláltuk, igaz, összehajtogatva" - jegyezte meg a polgármester. "Az egész nagyközség abban bízik, hogy a "becsületes megtaláló" számol, hátha több pénz jut neki a felajánlott jutalomból, mintha egy színesfém-kereskedőnél leadná a szobrot" - fogalmazott az elöljáró.